Altijd al een T-shirt of kussen willen hebben met daarop je favoriete quote uit je favoriete boek, maar vind je dat te duur om aan te schaffen? Wist je dat het helemaal niet zo duur hoeft te zijn en dat je het zelf kunt maken? Het is niet alleen goedkoper, maar omdat je het zelf maakt voldoet het aan al je wensen en is het extra speciaal, niemand anders heeft wat jij hebt gemaakt. Hoe je dit kunt doen? Volg simpelweg onderstaande stappen en maak voor weinig geld net zo’n leuk T-shirt of kussen. Ik vertel je hoe je in zeven stappen een quote op een T-shirt kunt krijgen, en daarna ga ik nog een stapje verder en leg ik je uit hoe je hier vervolgens een heel leuk kussentje van kunt maken.

 

 

Wat heb je nodig?

  • Katoenen T-shirt/top (al vanaf €1,49 bij Zeeman)
  • Transferpapier (€2,99 bij Action)
  • Aanvullend voor als je er een kussentje van wilt maken:
  • Knoopjes of rits
  • Naald en draad
  • Spelden
  • Kussenvulling
  • Strijkijzer
  • Strijkplank

 

 

Stap 1

Als eerste moet je natuurlijk bedenken welke quote je graag op het T-shirt wilt. Ikzelf ben gegaan voor een quote uit De stem van de zee van Mara Li: “De duisternis van mijn eigen armen is een prettige plek, veiliger dan de buitenwereld.” De stem van de zee is een prachtig boek uitgegeven door Storm Publishers en is het eerste deel in de Eiland in de Mist-trilogie.

 

Stap 2

Vervolgens ga je de gekozen quote mooi opmaken. Je kunt hier verschillende programma’s voor gebruiken, maar ik heb gebruik gemaakt van PicMonkey omdat dit gratis én makkelijk in gebruik is. Daarnaast ben ik ook al bekend met het online programma omdat ik het ook gebruik voor mijn blog. Voor degenen die nog niet met het programma hebben gewerkt leg ik hieronder in vijf stappen uit wat je moet doen.

Pickmonkey DIY

Ga naar www.pickmonkey.com, hover over Design en klik op Square.

Klik op Canvas Color, zet een vinkje bij Transparant canvas en klik op Apply.

Klik vervolgens op Tt en kies een font dat je mooi vindt. In mijn voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van betaalde fonts. Brushtip Travis voor de quote en Egyptienne Light voor de titel aanduiding.

Terwijl je de tekst opmaakt, vergeet dan niet ook nog even in de editor te klikken op de knop met het pijltje naar links en rechts (naast Delete) zodat je de tekst omdraait. Anders komt de tekst straks namelijk achterstevoren op je T-shirt.

Als je de tekst helemaal hebt opgemaakt zoals jij mooi vindt, klik je op Save en sla de .png-afbeelding op jouw computer op.

 

Stap 3Stap 3

Nu je jouw quote hebt opgeslagen als plaatje (.png) kun je het printen. Pak het transferpapier erbij en stop dit in de printer. Open de afbeelding op je computer en klik op afdrukken. Meestal zal aangevinkt zijn dat de afbeelding aan de lijst aangepast wordt, maar hierdoor komt je quote waarschijnlijk niet helemaal op het transferpapier. Vink dit dus altijd uit om de originele vorm te behouden.

 

 

 

Stap 4Stap 4

Volgens de omschrijving bij het transferpapier van de Action moet je de inkt 30 minuten laten drogen, maar 10 minuten werkte bij mij ook prima. Zet ondertussen de strijkplank vast klaar en het strijkijzer aan. Let op dat hij niet op ‘Stomen’ staat! Je moet droog strijken. Kies voor de functie Katoen.

 

 

 

Stap 5Stap 5

Knip je quote uit en leg deze omgekeerd op het T-shirt. Strijk ongeveer één tot anderhalve minuut over het papier en zorg dat je het midden van het strijkijzer ook goed over alle hoeken van het papier laat gaan.

 

 

 

Stap 6Stap 6

Laat het nu afkoelen. Zodra het papier en het T-shirt niet meer warm zijn kun je gaan pulken. Dit kan nog vrij lastig zijn omdat je het papier nu moet scheiden van de plastic laag op je T-shirt. Al gauw pulk je per ongeluk aan het plastic en dat wil je natuurlijk niet. Ga dus zorgvuldig en voorzichtig te werk.

 

 

 

Stap 7

Tadaa! Je T-shirt is klaar! Let er bij het wassen van je T-shirt op dat je het binnenstebuiten vouwt en op 30 graden wast. Als je liever een kussentje maakt, volg dan ook de stappen die hierna volgen. Als je alleen een T-shirt wilt, stap dan nu trots naar buiten in je zelfgemaakte T-shirt met quote.

Stap 7-2 Stap 7-1

Laat je in een reactie weten hoe het is gegaan? Ik ben erg benieuwd naar hoe jouw T-shirt is geworden en welke quote je hebt gebruikt. Wil je jezelf uitdagen en van dit T-shirt nu een kussentje te maken? Dan ga ik je nu snel verder met het stappenplan!

 

 

Stap 8  (Kussentje)Stap 8

Om een kussentje met quote te maken kun je eerst stap 1 tot en met 7 volgen zodat je een quote op het katoenenomslag hebt. Zodra je de quote op het T-shirt hebt knip je het onderste stuk en de bovenkant van het T-shirt af. Op die manier heb je de linker- en rechterkant van het kussentje al mooi afgewerkt en hoef je alleen de boven- en onderkant af te werken.

 

Stap 9Stap 9

Speld de uiteinden af door de rand naar binnen te vouwen en vast te zetten met spelden.

Stap 10

Nu ga je naaien. Het handigst is natuurlijk dat je dit doet met een naaimachine, maar bij gebrek daaraan heb ik het gewoon met de hand gedaan. Stap 10Wanneer je de onderkant aan beide kanten om hebt gevouwen en vastgenaaid hebt, draai je het T-shirt binnenstebuiten. Nu kun je beide kanten aan elkaar naaien.

 

 

 

Stap 11Stap 11

De bovenkant kun je natuurlijk niet op dezelfde manier dichtnaaien want dan kun je er geen kussenvulling instoppen. Ikzelf heb de uiteinden natuurlijk eerst weer omgevouwen en vastgenaaid. Daarna heb ik aan de binnenkant van de achterste rand knoopjes genaaid. In de voorste rand heb ik gaatjes geknipt zodat de knoopjes gebruikt kunnen worden om de bovenkant dicht te knopen. Dit kan natuurlijk nog handiger door er een rits in te naaien die je gewoon dicht kunt ritsen.

Stap 12

Stap 12

Stop nu zoveel kussenvulling in je kussenhoes als dat je zelf prettig vindt en knoop of rits je kussenhoes dicht.

Stap 13

Tadaa! Nu is je T-shirt plotseling een heel leuk kussentje geworden. Nodig snel iedereen uit om je leuke kussen(tje)s te showen! Mijn kussen is vrij klein geworden, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de maat van het T-shirt dat je hebt gekocht.

Je kunt ze in allerlei kleuren en maten maken en zo veel verschillende quotes gebruiken als je wilt. Heb ik jullie geïnspireerd en gaan jullie binnenkort zelf aan de slag? Laat het me weten via een reactie hieronder!

Stap 13-1Stap 13-2

 

Liefs,

Storm Chaser – Jessica Dillema

stormchasers

p.s. Laat zeker ook jullie zelfgemaakte t-shirts en kussentjes zien en tweet ze naar @StormPublishers of tag ons op Facebook!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook