Het nieuwe jaar komt er weer aan en voor ons boekenwurmen betekent dat dat we onszelf weer op nieuwe manieren uitdagen om te lezen. Maar hoe bepaal je nou welk boek je gaat lezen? Voor ieder die daar moeite mee heeft, maar ook voor degenen die op een leuke manier boeken willen uitkiezen, degenen die leuk creatief bezig willen zijn én degenen die hun boekenkast vrolijk willen maken biedt deze do it yourself uitkomst!

Een to be read jar is een pot waarin je briefjes met boektitels stopt en zo kan je telkens grabbelen om te bepalen welk boek jouw volgende wordt. Deze TBR jar opleuken is een vermakelijke bezigheid en het eindresultaat kan helemaal naar jouw smaak! Ook geschikt voor de niet creabea’s onder ons.

tbr1tbr2

 

Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden! Ik laat zien hoe ik het gedaan en op de foto hierboven zie je mijn resultaat. Zeg nou zelf, zo’n vrolijke, goed gevulde pot is toch veel leuker dan een niet-versierde, lege, saaie pot zoals rechts afgebeeld?

tbr5

Wat heb je nodig?

  • Een pot, blik etc.: alle soorten, materialen, groottes en vormen zijn mogelijk, zolang je hand er maar in past om te grabbelen. Een geschikte pot hoef je niet apart te kopen, kijk bijvoorbeeld eens in de keuken.
  • Papier in allerlei soorten, maten en kleuren, bijvoorbeeld met een leuk printje. Papierstroken zijn ook geschikt.
  • Washi tape, lint, opplakversierseltjes en andere knutselspullen (denk aan verf)
  • Een schaar
  • Schrijfgerei

Stap 1: label

tbr4

Ik begin met een label voor mijn pot. Je kunt een etiket opplakken, maar het is ook mogelijk om een papiertje in de pot stoppen en die met de ronding mee laten gaan. Let wel op de lengte van het label als je wilt dat het helemaal rond komt. Een ander idee is om een kaartje te maken en dat als een ketting om de ‘hals’ van je pot te hangen. Nog leuker is om je pot te versieren met een boek gerelateerde ansichtkaart, die je hier kunt vinden op youngadultshop.com.

Stap 2: deksel

tbr6

 

Op het deksel kan je van alles plakken, zo ben ik losgegaan met washi tape. Je kan het deksel bijvoorbeeld ook beglitteren als je dat wilt: je kunt het zo gek niet bedenken!

Stap 3: jar

Wat voor pot je ook hebt; hij biedt eindeloos veel oppimpmogelijkheden. Op de meeste materialen kan je van alles plakken, wat dacht je bijvoorbeeld van je favoriete boekcovers?

Versier jouw jar zoals jij het wil, bijvoorbeeld met lint, washitape, plakspulletjes, draad et cetera. Je kan de pot ook versieren met quotes uit boeken. Helemaal up to date blijven van de leukste boekquotes en meer? Volg dan ons Instagram account!

Wil je liever iets anders dan een standaard pot? Gebruik dan een ander voorwerp, zoals een oude schoen, of beschilder je eigen mok! Je hoeft geen afsluitbare pot te hebben.

tbrtbr

schoen, of beschilder je eigen mok! Je hoeft geen afsluitbare pot te hebben.
Een leuke toevoeging zijn de armbandjes van de YA shop. Ikzelf heb ze bevestigd aan de binnenkant van het deksel – niemand die dat ziet. Ze hangen er leuk uit en het rinkelt een beetje, dat heeft wel wat, vind ik.

tbr

Stap 4: briefjes

Nu is de tijd aangebroken om je pot te vullen!

Kies allereerst papier, dat kan gekleurd zijn, maar hoeft niet. Ikzelf heb gekozen voor papier met een printje, dat geeft een vrolijk effect. Als je dit niet in huis hebt, kan je het heel makkelijk vinden door op internet te zoeken naar ‘free printable paper’.

tbr10tbr

Je kan het papier knippen in alle vormen die je wil. Als je strookjes wil gebruiken, hoef je die niet zelf te maken, je kan ook bestaande papierstroken gebruiken (zie benodigdheden).

tbr

Vervolgens is het tijd om de briefjes te beschrijven. Voor een boekenwurm is het natuurlijk niet zo moeilijk om te bedenken welke boeken je nog wil lezen. Geen inspiratie? Voeg eens wat titels van Storm Publishers toe aan je lijstje.

tbrtbr

Kies zelf of je de briefjes wil opvouwen of dat je ze gewoon direct in de pot stopt. Ik heb mijn strookjes dubbel gevouwen, maar als jij ze wilt oprollen of als envelopjes wil vouwen, kan dat natuurlijk ook.

Zie hieronder het eindresultaat:

tbr

Mijn boekenkast en ik zijn helemaal blij met mijn goed gevulde, vrolijke to be read jar. Ik ben heel benieuwd hoe jouw pot is geworden, laat je het ons weten? Veel lees- en knutselplezier!

Liefs,
Storm Chaser – Femke van de Griendt

stormchasers-300x283

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook