Alex HoogendoornVorige week konden jullie al kennismaken met Natasja Storm één van de jurlyden van de Storm Publishers’ YA- en NA-Schrijfwedstrijd. Deze week stellen we jullie voor aan het tweede jurylid van de schrijfwedstrijd: Alex Hoogendoorn.   

Wie ben jij in het kort?

Ik ben Alex Hoogendoorn (1994), student Communicatie, Hebban-recensent bij zowel portal Literatuur & Romans als Mens & Wetenschap en freelance proeflezer. Daarbij ben ik een ware taalfanaat: ik vind het Nederlands de mooiste taal die er bestaat en verdiep me daar dan ook graag in. Het mooiste vind ik dat je een tekst sterker kunt maken door de vorm op de inhoud te betrekken en vice versa. Ik kan er uren over doorgaan (maar ik zal me inhouden). Daarbij vind ik psychologie en filosofie heel interessant. Nooit kun je de ware wereld zien, enkel de interpretatie van hetgeen je waarneemt. Dat maakt het leven zo interessant, want iedereen is anders en heeft een andere belevingswereld. Zoals je merkt, hecht ik veel waarde aan zelfontplooiing. Daarbij vind ik het ook belangrijk tijd door de brengen met vrienden en te genieten van de mooie momenten. Oh en katten, ik houd van katten.

Hoe ben jij in het boekenvak terecht gekomen?

Ik begon als recensent bij een blog, waar ik kennismaakte met de wereld van boekbloggers, auteurs en uitgevers. Daar heb ik mijn netwerk enorm uitgebreid. Hoewel ik nu niet meer verbonden ben aan een blog, voel ik me nog steeds verbonden met die wereld. De wereld van boeken is een groot klein wereldje en dat voelt vertrouwd.

Wat doe jij in het boekenvak?

Ik ben dus recensent en recentelijk word ik ook steeds vaker gevraagd om als proeflezer naar een tekst (aantal hoofdstukken of heel manuscript) te kijken. Dat vind ik leuk en interessant om te doen, al is het wel altijd even puzzelen hoe je je feedback zo opbouwend mogelijk kunt brengen. Mijn doel is om de auteur te helpen de tekst te verbeteren, niet om hem te ontmoedigen. Ik ben erg kritisch en heb nog altijd de droom zelf ook ooit te debuteren en weet dus dat het pijnlijk kan zijn om te horen dat je baby nog niet het stukje perfectie is dat jij voor ogen had. Maar door mijn kritische houding vallen ook de mooie, subtiele prachtstukken me op en ook die deel ik dan.

Wat is je relatie met Storm Publishers?

Natasja ken ik van Manuscripta 2014 in Utrecht, eigenlijk via Olga Hoekstra. Die ken ik van haar debuut Dodenweg (aanrader!) en aan Storm  is zij verbonden als auteur van New Adultboeken, zoals Hitte. Ik had met Olga afgesproken haar te ontmoeten bij de stand van Storm Publishers en daar ontmoette ik Natasja die mij met haar enthousiasme voor haar concept aanstak – een concept dat overigens heel mooi inspringt op de veranderende maatschappij.

Wat maakt jou geschikt voor het jureren van een schrijfwedstrijd?

Enthousiasme is aanstekelijk, maar het doet ook wat anders: het zorgt ervoor dat je hongerig wordt. Ik ben enthousiast over boeken en taal, ik lees dus veel en ben hongerig naar meer kennis over taal. Ik ben kritisch en een boek kan mij lang niet altijd bekoren – iets wat wel eens lastig is als recensent, want ook die mening moet je uiten, maar wat wel draagvlak creëert en waarde geeft aan je mening. Met mijn kritische en open houding schrijf ik recensies die, wat blijkt uit ervaring, worden gewaardeerd om mijn eerlijke, goed onderbouwde mening.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Surprise, surprise: ik lees graag. En ik schrijf graag. Ik ga graag naar concerten, luister graag naar muziek met de deur open terwijl ik op mijn balkon verdwaal in het uitzicht op het park. Ik geniet van de vogels, de uitkomende bloemenbollen, maar ook van het kleurige aangezicht van de herfst. Mijn favoriete seizoenen zijn de lente en de herfst, maar in elk seizoen vind ik wel iets te waarderen. Het leven zie ik als een verhaal met alle prachtige metaforen en wonderbaarlijke details die het verhaal net dat beetje extra geven, alsof het niet één verhaal is maar meerdere. Ik houd ervan samen te zijn met vrienden, een drankje te doen en te genieten van het moment. En van late night conversations. Ik houd van mensen met een visie, mensen die inspireren. Historie, architectuur en kunst vind ik ook prachtig. Ik zeg geen nee tegen een stedentrip. 🙂

Wat vind jij leuke boeken om te lezen?

Het liefst lees ik literatuur, historische romans, psychologische en filosofische romans en psychologische thrillers, en non-fictieboeken over onder andere taal, psychologie en filosofie. Ook kan ik genieten van een goede YA-roman of -thriller, maar kan het dan toch niet laten het te analyseren zoals ik dat bij literatuur doe. Vraag mij wat ik vond van Een weeffout in onze sterren van John Green en je vergeet even dat het eigenlijk een YA-roman is. Ook heeft Olga Hoekstra mij met haar boek Hitte (onder pseudoniem Lis Lucassen) nieuwsgierig gemaakt naar het relatief nieuwe genre New Adult.

Wat is je meest favoriete klassieker?

Aii, dat is een lastige vraag! Ik heb nog relatief weinig klassiekers gelezen, omdat ik de akelige tik heb ze te zoeken in antiquariaten. Ik moet en zal de oude, stoffige, net niet versleten editie hebben. Heruitgaven van klassiekers zijn leuk, maar niet aan mij besteed. Voor nu is mijn meest favoriete klassieker Hersenschimmen van Bernlef.

Waar let jij specifiek op in het beoordelen van de verhalen?

Waar let ik niet op? kun je beter vragen. Ik let zowel op het verhaal als de vorm en heb de neiging altijd de vorm op het verhaal te betrekken. Niets in een verhaal mag toevallig zijn, alles moet betekenis hebben. Dat kan zijn dat een bepaalde gebeurtenis bijdraagt aan de geloofwaardigheid van een personage of dat er een diepere boodschap achter zit. Maar nooit, echt nooit, mag een gebeurtenis zomaar opvulling zijn.

Ik ben geneigd heel specifiek op taalniveau te kijken naar teksten, dus naar de woordkeuze, zinsconstructies, het ritme van de tekst. Is het juiste woord gekozen? Is de tekst leesbaar en boeiend? Versterkt de vorm de inhoud? Daarbij vind ik het psychologische aspect van groot belang. Niet enkel moeten de personages goed uitgewerkt overkomen, ze moeten léven. Zijn de dialogen realistisch? Hebben ze dat beetje extra, dat ietwat mysterieuze wat de dialoog zo boeiend maakt? Zijn de gedragingen logisch te verklaren op de ontwikkeling die ze doormaken of hebben doorgemaakt? Niet alle personages zijn natuurlijk voor iedereen herkenbaar, maar desalniettemin moet de lezer zich in hen kunnen verplaatsen en daar moet de schrijver een fundering voor leggen.

Bovenal vind ik het belangrijk dat een boek de lezer opslokt en ervoor zorgt dat de aantrekkingskracht zo groot is dat die het boek het liefst in één ruk uitleest.

Heb je nog tips voor de schrijvers?

Goede schrijvers zijn lezers: lees veel en beperk je niet tot één genre. Bedenk wat je goed vindt en wat je anders zou doen. Denk als een criticus en probeer de opbouwende adviezen die je de auteur zou geven op te slaan om te groeien als schrijver. Daarna is het natuurlijk meters maken, maar dat advies wordt al aardig lang gerecycled en is niet nieuw.

Proeflezers zijn essentieel voor een schrijver, zeker bij een lang verhaal. Een frisse blik van een ander kan verhelderend werken. Ook zie je vaak je eigen (taal)fouten niet. Probeer wel selectief te zijn. Zorg ervoor dat je iemand in je team hebt zitten die het psychologische aspect controleert en iemand die taalkundig sterk is. Een man denkt ook anders dan een vrouw, dus is het verstandig je niet te beperken tot één sekse. Schrijf je over een heel specifiek onderwerp, dan is het verstandig een expert te raadplegen, zowel om je te verdiepen in die wereld als om diegene jouw werk te laten proeflezen.

Train ook zeker je waarnemingsvermogen. Een goede schrijver is vaak een goede waarnemer. Open je ogen en kijk met open vizier naar de wereld. Wat zie je? Welke betekenis geef je eraan? Kun je hier een verhaal van maken? Observeer en leer.

Als jij mee zou doen aan de wedstrijd, welk genre zou jij dan het leukst vinden om in te schrijven?

Ik zou een New Adultverhaal schrijven. Het lijkt mij een uitdaging in een genre te schrijven waarvoor nog niet zo veel aandacht is, maar dat wel een gat is de markt opvult.

2 reacties op Interview juryleden schrijfwedstrijd: Alex Hoogendoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook