jen-minkmanHet wordt tijd om het derde jurylid van de Storm Publishers’ YA- en NA Schrijfwedstrijd voor te stellen! Maak kennis met Jen Minkman.

Wie ben jij in het kort?

Ik ben Jen Minkman (1978), docent Engels, schrijver van (voornamelijk) young adult boeken, en dromer.

Hoe ben jij in het boekenvak terecht gekomen?

Het is allemaal begonnen met mijn vader. Omdat ik zo graag werd voorgelezen en al op jonge leeftijd van boeken en verhalen hield, leerde hij me lezen toen ik drie was. Daarna heb ik altijd wel een boek in mijn handen gehad, en ik ben ook al vrij snel begonnen met zelf dingen schrijven. Het eerste ‘boek’ dat ik op mijn tiende schreef, heb ik nog steeds! Daarna schreef ik van alles, maar ik schreef nooit een compleet boek af, tot ik dat ineens wel deed en het vervolgens naar een aantal uitgevers stuurde. Een van die uitgevers zag er wel wat in en in 2012 kwam mijn eerste boek uit.

Wat doe jij in het boekenvak?

Veel! Ik zit in Nederland bij een uitgever, maar in het buitenland doe ik alles zelf. Omdat ik ook Engels heb gestudeerd, ben ik in 2012 begonnen met mijn eigen boeken naar het Engels vertalen. In 2012 werd ik in Nederland voor het eerst ook uitgegeven door een kleine uitgever in Arnhem (Ellessy). In 2014 is mijn derde boek bij Storm Publishers uitgegeven omdat Ellessy zich eigenlijk niet richt op paranormal young adult. Tegenwoordig schrijf ik, vertaal ik, en heb ik de internationale PR- en marketingtak van Storm Publishers onder mijn hoede.

Wat is je relatie met Storm Publishers?

Ik ben er zowel auteur als in-house vertaler en internationale marketingspecialist. Soms is dat wel raar (dan moet ik in het buitenland voor Storm Publishers bijvoorbeeld mijn eigen boek aan de man brengen bij advertentiesites en/of agentschappen en voel ik me net alsof ik iets heel opschepperigs doe). Ik werk graag voor deze uitgeverij omdat alles klein en persoonlijk is en ik echt in de visie van Storm Publishers geloof.

Wat maakt jou geschikt voor het jureren van een schrijfwedstrijd?

Ik schrijf en lees zelf ongelofelijk veel, met name in het young adult genre. Ook heb ik wel vaker een rode pen vast, want ik geef ook nog drie dagen in de week Engels op een middelbare school in Den Haag.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Lezen, natuurlijk! En goede films of series kijken. Ook reis ik graag; ik ga eigenlijk elke vakantie wel ergens heen. Voordeel van een combinatiebaan lesgeven/schrijven/vertalen – je hebt genoeg vakantie om vaak weg te gaan en genoeg geld om het te bekostigen!

Wat vind jij leuke boeken om te lezen?

Boeken die me echt raken, of dat nu is omdat er iets spiritueels in zit, maatschappelijke kritiek, of een liefdesrelatie die me echt overtuigt. Ook houd ik van boeken die zich in de toekomst afspelen of in een wereld die heel anders is dan de onze. Bij voorkeur kies ik boeken waar alle bovenstaande dingen in zitten, maar die zijn er niet zo heel erg veel (dus probeer ik ze zelf maar te schrijven!).

Wat is je meest favoriete klassieker?

Ik ben erg onder de indruk van Ray Bradbury’s Fahrenheit 451. Elke keer als ik dat boek herlees, vind ik het beter. Ook heb ik laatst The Silmarillion gelezen en daar was ik ook behoorlijk van gecharmeerd.

Waar let jij specifiek op in het beoordelen van de verhalen?

Of de karakters driedimensionaal zijn. Verhalen over vreemde werelden en verre toekomsten zijn geweldig, maar als er geen menselijk conflict is omdat de hoofdpersoon geen karakterontwikkeling doormaakt of alles altijd maar van een leien dakje gaat, boeit het me niet lang genoeg. Het hoeft echt geen superdrama te zijn, maar de personen in het boek moeten leven; ze moeten ook hun slechte kanten hebben, en desondanks herkenbaar zijn en sympathiek en/of geloofwaardig worden neergezet.

Heb je nog tips voor de schrijvers?

Schrijf wat je zelf wilt, niet wat je denkt dat het goed gaat doen. De markt verandert elk jaar. Je houdt schrijven alleen vol als je doet waar je zelf achter staat. En probeer elke dag even te schrijven om feeling met je verhaal en je karakters te houden, anders weet je niet meer waar ze heen moeten of waar ze zelf heen willen.

Als jij mee zou doen aan de wedstrijd, welk genre zou jij dan het leukst vinden om in te schrijven?

Urban fantasy, want dat schrijf ik zelf voornamelijk. Daar kun je ook ontzettend veel kanten mee op. Ik zie er naar uit om alle ingezonden verhalen te gaan lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook