michael-manderslootWe zijn alweer toegekomen aan het voorstellen van ons laatste jurylid van de Storm Publishers’ YA- en NA Schrijfwedstrijd. Vandaag maken jullie kennis met Michael Mandersloot, hoofdredacteur van Storm Publishers. Veel leesplezier!

Wie ben jij in het kort en wat doe jij in het boekenvak?

Ik ben Michael Mandersloot. In het dagelijks leven schrijf en redigeer ik schoolboeken en digitale lesmethodes voor het mbo, bij een educatieve uitgeverij in Amersfoort. Daarnaast ben ik actief als redacteur en jurylid voor Storm Publishers!

Hoe ben jij in het boekenvak terecht gekomen?

Door de juiste opleidingen te doen. Bij de studie Literatuurwetenschap volgde ik een vak over de uitgeverij in het literaire veld, waarmee mijn interesse in het boekenvak werd gewekt. Na een stage bij uitgeverij Moon heb ik mij aangemeld voor de master Redacteur/editor, die opleidt voor redacteur bij de literaire uitgeverij. De master heb ik succesvol doorlopen. Weliswaar ben ik via mijn masterstage bij een educatieve uitgeverij terechtgekomen, maar tegelijk behoud ik mijn band met het literaire boekenvak als redacteur voor Storm Publishers.

Wat is je relatie met Storm Publishers?

Ik ken Natasja Storm van mijn studie en ben actief voor Storm Publishers sinds het eerste uur. Ik zat in de jury van de Dark Romance-wedstrijden in 2012 en 2013 en de Dystopia-wedstrijd van 2013, toen nog georganiseerd vanuit young-adults.nl. Voor Storm heb ik De jongen uit het woud en Hitte geredigeerd. Momenteel ben ik bezig met het volgende boek dat Storm Publishers gaat uitgeven.

Wat maakt jou geschikt voor het jureren van een schrijfwedstrijd?

Mijn literairwetenschappelijke kennis zorgt ervoor dat ik weet waar een goed verhaal technisch aan moet voldoen. Als redacteur kan ik beoordelen of een verhaal goed is geschreven. Ook kan ik als redacteur beoordelen of het verhaal aansluit op een lezerspubliek en tegelijk origineel genoeg is om uit te geven. Door mijn ervaringen met de eerdere schrijfwedstrijden heb ik genoeg vergelijkingsmateriaal.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Met een 40-urige werkweek is vrije tijd schaars. In mijn vrije uurtjes ben ik dus ook nog actief voor Storm Publishers en ik fotografeer voor de populaire Facebookpagina I know this great little place in Utrecht. Fotografie is sowieso een hobby van me, net als schrijven. Verder doe ik graag aan hardlopen, houd ik van gezelligheid en voor het slapen gaan moet ik mijn dagelijkse portie televisie kijken.

Wat vind jij leuke boeken om te lezen?

Ik lees vooral non-fictie, maar een spannende thriller of een goede roman kan ik ook waarderen. Wel houd ik meer van realistische verhalen dan van fantasy. Omdat ik uit mezelf niet snel een fantasyboek zal lezen vond ik het leuk door de eerdere wedstrijden toch verrast te worden met goede verhalen. YA- (en NA-)boeken verrassen me sowieso vaak positief, doordat ze op een toegankelijk manier serieuze onderwerpen belichten. Neem bijvoorbeeld onze eigen Hitte, waarin een vakantieliefde ervoor zorgt dat de personages hun traumatische ervaringen kunnen verwerken.

Wat is je meest favoriete klassieker?

Hoewel ik meer van eigentijdse boeken houd en geen favoriete klassieker heb, vind ik wel dat je bepaalde boeken gelezen moet hebben. Niet alleen voor je algemene kennisvergaring, maar ook omdat deze boeken je als tijdmachines terugbrengen naar vroegere periodes, die je door deze boeken beter leert begrijpen. Neem bijvoorbeeld Robinson Crusoe, dat je inzicht geeft in koloniale denkbeelden van die tijd, of Madame Bovary, over de rol van vrouwen, of lees De aanslag als portret van de Tweede Wereldoorlog, en 1984 als aanklacht tegen totalitaire regimes van de vorige eeuw.

Waar let jij specifiek op in het beoordelen van de verhalen?

Ten eerste let ik op of het verhaal zich in originaliteit onderscheidt van de rest. In het plot verwacht ik daarentegen niet te veel fratsen, het moet vooral ten behoeve van de spanning goed zijn opgebouwd. Ik let op of de introductie van een verhaalprobleem niet te lang op zich laat wachten, of de boog gespannen blijft en of de ontknoping bevredigend is. Een goed verhaal valt of staat met een goede ontknoping, besteed hier dus aandacht aan. Ik let verder op of de gebeurtenissen en bijpersonages allemaal een functie hebben en of de gebeurtenissen elkaar geloofwaardig opvolgen. Uiteraard vallen mij als redacteur taalfouten en slechte formuleringen op, maar belangrijker vind ik of ik geraakt word door een onderscheidende schrijfstijl.

Vrees niet voor mijn juryrapport, want ik zal schrijvers altijd willen aanmoedigen in plaats van ontmoedigen. Een verhaal schrijven is niet makkelijk, en elke schrijver heeft er baat bij als iemand hem helpt zijn verhaal te verbeteren.

Heb je nog tips voor de schrijvers?

Ik hoop dat het overbodig is om te zeggen dat je niet zomaar begint te schrijven. Als je dat doet, zal je verhaal van toevalligheden aan elkaar hangen. Broed op een poepgoed verhaal, ontwikkel levensechte personages en werk een doordacht plot uit. Naast een goede voorbereiding is ook controle van belang. Probeer je verhaal hierbij als een lezer nog eens te lezen. Omdat jij het verhaal al kent, is een echte proeflezer uiteraard ook nooit weg. Houd tijdens het schrijven in de gaten dat je het show don’t tell-principe toepast: laat de lezer zien wat er gebeurt in plaats van het te vertellen. Mijn medejuryleden gaven al aan dat je veel moet lezen! Maar vergeet vooral niet de boeken van Storm zelf te lezen zodat je weet wat wij van een publicatiewaardig verhaal verwachten!

Bovenal geef ik je de tip plezier te houden in het schrijven!

Als jij mee zou doen aan de wedstrijd, welk genre zou jij dan het leukst vinden om in te schrijven?

Een thriller, want die is realistisch. Al is urban fantasy ook leuk door de combinatie van realiteit en fantasie. Of ik zou een NA schrijven, want dan kan ik de tweede NA van Nederlandse bodem schrijven. Alleen ik mag toch niet meedoen. Dus ik laat de keuze lekker over aan jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook