Natasja2Als deelnemer aan de Storm Publishers’ YA- en NA-Schrijfwedstrijd ben je natuurlijk heel erg benieuwd naar de juryleden. Daarom stellen we ze één voor één aan jullie voor door middel van een interview! Hier de allereerste met Natasja Storm, de uitgever van Storm Publishers.

Wie ben jij in het kort en hoe ben jij in het boekenvak terecht gekomen?

Ik ben Natasja Storm, de uitgever van Storm Publishers. Ik heb Storm Publishers opgericht, omdat ik vind dat er teveel young adults en new adults vanuit het Engels naar het Nederlands worden vertaald. Er zit ook veel schrijftalent in Nederland en België. Daar ben ik ook naar op zoek.
Naast uitgever van Storm Publishers, ben ik tevens eigenaar en de oprichtster van de website www.young-adults.nl en heb ik een webshop speciaal voor boekenliefhebbers: Young Adult Shop.

Ik ben in het boekenvak beland, doordat ik tijdens mijn BA studie Taal- en Cultuurstudies stage heb gelopen bij een grote uitgeverij. Op dat moment kwam net het young adult-genre op (Denk hierbij aan de Twilight-hype). Ik heb toen besloten om mij te focussen op dit ontzettend leuke genre en dat doe ik momenteel nog steeds heel erg graag. Ik wil ervoor zorgen dat het young adult-genre en nu ook het new adult-genre zo bekend mogelijk wordt onder jongeren en boekenliefhebbers.

Wat maakt jou geschikt voor het jureren van een schrijfwedstrijd?

Door het lezen van veel young adults en new adults heb ik best een goede kijk op wat er momenteel speelt en wat kwalitatief goede manuscripten zijn. Daarnaast heb ik een analytische achtergrond vanwege mijn BA studie, maar ook tijdens mijn master Literary Studies in Engeland heb ik veel ervaring opgedaan wat betreft het beoordelen en analyseren van boeken.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Vrij tijd? Poe, ik heb niet heel veel vrije tijd, want een eigen bedrijf opzetten is erg hard werken. Als ik dat wel heb, spreek ik af met vrienden of ga ik iets leuks doen. Ik kijk ’s avonds weleens films en series, of lees ik met plezier een goed boek.

Wat vind jij leuke boeken om te lezen?

Ik lees graag young adults. Gewoon omdat ze op een toegankelijke manier zijn geschreven en omdat de verhaallijnen mij aanspreken. Of het nu realistische boeken zijn, of boeken met een vleugje magie of een spannende thriller, ik vind het allemaal leuk.

Wat is je meest favoriete klassieker?

Een van de leukste klassiekers vind ik toch wel Pride & Prejudice van Jane Austen. Maar dat is voor veel vrouwen hun favoriete klassieker. Daarnaast vind ik Vergilius’Aeneis ook heel mooi en Doctor Faustus van Christopher Marlowe.

Waar let jij specifiek op in het beoordelen van de verhalen?

Ik let op verschillende aspecten van een verhaal. Allereerst moet de schrijfstijl aangenaam zijn, maar ook de verhaallijn dient goed uitgewerkt te zijn, zodat je verhaal ‘body’ heeft. De spanningsbogen zijn ook zeker niet onmisbaar in een verhaal, dus daar kijk ik ook naar. Uiteraard let ik op nog veel meer elementen in het verhaal, maar een goed verhaal heeft van alles wat in de juiste dosering; spanning, goed plot, mooie schrijfstijl, originaliteit, personages met diepgang.

Heb je nog tips voor de schrijvers?

De enige tip waarvan ik vind dat die er echt toe doet: lees veel, heel veel. Lees vooral ook veel verhalen in het genre waarin je wilt schrijven.

Als jij mee zou doen aan de wedstrijd, welk genre zou jij dan het leukst vinden om in te schrijven?

Ik heb geen idee, een voorkeur heb ik niet. Ik vind alles wel leuk. Op dit moment kijk ik ontzettend uit naar alle inzendingen van de schrijfwedstrijd en hoop ik veel diversiteit te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook