Olga Hoekstra - kopieJullie hebben al kennis kunnen maken met Natasja Storm, Alex Hoogendoorn en Jen Minkman. Hoog tijd om weer een nieuw jurylid aan jullie voor te stellen! Ditmaal een interview met Olga Hoekstra.

Wie ben jij in het kort?

Ik ben Olga Hoekstra, 35 jaar en ik woon in Twente, aan de Duitse grens. Samen met de liefde van mijn leven ben ik de trotse ouders van twee dochters (4 en 2 jaar). Na mijn afgeronde studies strafrecht en journalistiek heb ik tal van banen gehad, uiteenlopend van technisch medewerker op een callcenter (terwijl ik toch heel erg atechnisch ben) en adjunct-uitgever bij een non-fictie uitgeverij tot beleidsmedewerker binnen de schuldhulpverlening. Eén ‘baan’ is altijd gebleven: schrijfster. Ik schrijf naast new adults (onder pseudoniem Lis Lucassen) ook thrillers voor volwassenen. Mijn debuutthriller Dodenweg won de Coffee Company Book Award en de tweede plek bij de verkiezing van Hebban/Crimezone Beste Debuut 2014.

Mijn allereerste ‘afgemaakte’ verhaal was Engelenveer. Deze novelle stuurde ik in voor de eerste Dark Romance Schrijfwedstrijd van young-adults.nl, en ik werd vijfde. Een jaar later, bij de tweede Dark Romance wedstrijd, won mijn verhaal De Koningsboom.

Ik kan niet zonder mijn familie, schrijven en chocolade. In die volgorde.

Hoe ben jij in het boekenvak terecht gekomen?

Ik werkte een aantal jaren als adjunct-uitgever bij een grote juridische uitgeverij. Dat was mijn eerste echte kennismaking in het boekenvak. Ik leerde er veel over het uitgeversvak en over het redacteurschap, maar wilde ook altijd graag aan de andere kant staan, als auteur. Die ambitie heb ik inmiddels bereikt.

Wat doe jij in het boekenvak?

Ik ben auteur en begeleid daarnaast freelance auteurs door hun verhalen proef te lezen en hun tips en adviezen te geven om hun verhaal te verbeteren. Ik heb gekozen voor mijn twee grote liefdes, thrillers en new adults. Maar ik maak graag een uitstapje naar een ander genre.

Wat is je relatie met Storm Publishers?

Als Lis Lucassen (mijn pseudoniem) schrijf ik voor Storm Publishers new adults, waarvan Hitte de eerste is. Binnenkort volgt een tweede new adult, het vervolg op Hitte.

Wat maakt jou geschikt voor het jureren van een schrijfwedstrijd?

Naast mijn inmiddels opgedane ervaring als schrijver, lees ik ook veel en graag. Vooral thrillers en new adults. Ik denk dat ik inmiddels wel kan beoordelen wat een goed verhaal is en wat niet. En, misschien nog wel handiger, ik kan snel zien waar het mis gaat in een verhaal. Dus niet alleen wat ik leuk vind, ik kan ook zeggen waarom iets wel of niet werkt.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Vrije tijd? Welke vrije tijd? Als ik niet druk ben met mijn meiden en mijn gezin, schrijf of lees ik. Ik kijk graag series en films.

Wat vind jij leuke boeken om te lezen?

Zoals al gezegd zijn ‘mijn genres’ echt thrillers en new adults. Ik ben verslaafd aan de boeken van Karin Slaughter en Jennifer L. Armentrout. Verder vind ik dat Jessica Sorensen erg goede new adults schrijft, rauw en realistisch maar wel met een (al dan niet hartverscheurend) romantisch randje.

Wat is je meest favoriete klassieker?

Pride and Prejudice. Natuurlijk. Ik bedoel… mr. Darcy? Hallo!

Waar let jij specifiek op in het beoordelen van de verhalen?

Een verhaal moet mij vanaf pagina 1 pakken. Ik houd niet van een trage opbouw, gooi mij maar direct in het diepe. Ik wil de juiste vragen gesteld zien en wil verder moeten lezen, mezelf compleet verliezen in het verhaal.

Ik let op het verhaal zelf, hoe het verteld wordt en op de genre-eisen, met name qua new adult. Klopt het verhaal? Kloppen de personages? Is het spannend en niet (te) voorspelbaar?

Heb je nog tips voor de schrijvers?

Genoeg! De belangrijkste is om door te schrijven. Maak je verhaal af, werk je idee secuur uit en gebruik proeflezers om je verhaal te ‘testen’.

Stel de juiste vragen in je verhaal, maak de lezer nieuwsgierig. Waarom is een personage zoals hij is? Waarom doet hij wat hij doet? Maak het je personages niet te makkelijk, daag hen en daarmee je lezer uit.

En… Kies een knaller van een opening! Trek me direct mee in jouw verhaal. Bedenk de beste openingszin, de beste eerste alinea, de meest geweldige eerste pagina, die mij versteld doet staan, doet verbazen en die me in het verhaal trekt, die de aandacht opeist.

Let ook op ritme in je verhaal. Wissel lange zinnen af met korte zinnen. Lees je verhaal hardop aan jezelf voor. Als je dan struikelt over een zin, moet je daar nog eens kritisch naar kijken.

Wees consistent. Je personages zijn ‘echte mensen’ met een verleden, ze doen dingen met een reden, voortgekomen uit dat verleden. Maak ze echt, zorg ervoor dat ze duidelijke motieven hebben.

En vertel niet alles. Alsjeblieft! Je lezer (ik dus) is niet stom. Laat je lezer stukjes van de puzzel zelf uitvogelen en laat hem/haar zelf dingen invullen. Kauw niet alles voor, dat betekent concreet: Let op je gebruik van bijvoeglijke naamwoorden.

Als jij mee zou doen aan de wedstrijd, welk genre zou jij dan het leukst vinden om in te schrijven?

Als ik aan deze wedstrijd mee zou doen, zou ik gaan voor de combinatie new adult en thriller. Alhoewel ik zeker weet dat urban fantasy en new adult ook voor een hele gave geweldige mix zorgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook