Interview 3 - Oli Veyn - auteursfoto kleinAnja Janssen (1970) schrijft onder pseudoniem Oli Veyn. Ze woont samen met haar man en drie kinderen (9,7 en 5) in Berkel-Enschot en heeft een reguliere baan in het klinisch geneesmiddelenonderzoek. In haar jeugdjaren verslond ze boeken met als favoriet Duco’s gevleugelde dromen. Sinds twee jaar schrijft ze zelf en doet ze mee aan wedstrijden om haar schrijfvaardigheden te verbeteren. Haar favoriete genres zijn Fantasy en Young Adult met een vleugje romantiek. Schrijven is haar passie en haar grootste wens is een publicatie en dat haar verhalen een fantastische ervaring voor haar lezers zijn. Ze staat met De orde van de poortwachters in onze top tien.

 

 

Waarom heb je besloten mee te doen aan onze schrijfwedstrijd?

‘Sinds twee jaar doe ik mee aan schrijfwedstrijden om mijn schrijfvaardigheid te verbeteren. Vooral de wedstrijden met jurycommentaar vind ik erg waardevol. In augustus 2014 ben ik begonnen aan dit manuscript. Mijn allereerste boek. Toen ik in juli op het internet ging zoeken naar uitgevers kwam ik jullie wedstrijd tegen. Aangezien mijn manuscript een young adultverhaal is met als thema Urban Fantasy leek het mij een mooie kans om te zien of mijn verhaal potentie had.’

 

Jouw verhaal staat in de top tien. Hoe voelt dat?

‘De uitslag was zenuwslopend en liet wat langer op zich wachten door computerproblemen. Op het laatst durfde ik niet meer naar mijn mailbox te kijken. Maar de nieuwsgierigheid won en toen ik het eerste woord Gefeliciteerd tussen mijn vingers door las, deed ik letterlijk een vreugdesprong. Ik was alleen thuis en heb wel tien minuten gelachen, gejoeld en keer op keer de mail met commentaar weer gelezen. En mijzelf geknepen.’

‘Nu kan ik het nog steeds niet geloven dat ik erbij zit. Het voelt als een heerlijke droom (laat me alsjeblieft niet wakker worden!).  Dat een young adultexpert mij op de shortlist heeft gezet is eigenlijk al een overwinning.’

 

Wat was je grootste inspiratiebron voor De orde van de Poortwachters?

‘Ik hou van young adultboeken en de bekende boekenseries waren zeker een bron van inspiratie. Maar er was één moment dat echt de inspiratie gaf voor dit boek. Ik zat net in de auto voor een lange rit voor mijn werk. Ik zette de radio aan en daar begon het nummer Take Heart van Adelaine. De tekst van dat liedje gaf mij wat ik nodig had voor dit verhaal. Ik heb de hele weg heen en terug gefantaseerd en ik ben ’s avonds meteen begonnen met schrijven. Daarnaast luister ik tijdens het schrijven graag naar muziek van Thomas Bergersen en veel scenes zijn geschreven op zijn nummers.’

 

Jouw manuscript viel binnen het genre Urban Fantasy. Is dat het genre waar jij je op wil richten?

‘Ik hou niet zo van hokjes. Ik wil schrijven wat ik leuk vind, niet wat er van mij wordt verwacht. Volgens mij werkt dat niet en ga je dan tegen je gevoel in. Dat kan nooit goed zijn.’

‘Deze vierdelige serie valt inderdaad binnen dit genre en mijn voorkeur voor lezen en schrijven is op dit moment ook young adult en fantasy. Maar ik heb ook nog een trilogie in mijn hoofd die onder new adult-urban fantasy valt, een historische young adultroman en een kinderboek. Ik doe graag mee aan schrijfwedstrijden en daag mijzelf uit nieuwe genres te proberen. Ik denk dat je als schrijver met ieder verhaal en commentaar groeit en je niet moet beperken om te kunnen blijven groeien.’

 

Stel dat je wint, wat zijn dan je plannen?

‘Schrijven! Eigenlijk hetzelfde als ik niet zou winnen, want dit verhaal moet geschreven worden. Net zoals de rest van de verhalen en boeken die in mijn hoofd zitten. Maar als ik win kan ik zo veel leren. Het lijkt mij fantastisch om met een goede redacteur samen te werken en dit boek publicatiewaardig te maken. Want ook al vind ik het een goed verhaal, er zit nog veel meer in en dat haalt een redacteur eruit. En dan zou mijn boek gelezen worden, dat is toch mijn grootste wens.’

‘Maar heel eerlijk durf ik nog niet te plannen.  Stel dat ik niet win? Er staan hele goede auteurs op de shortlist. Iedereen wil natuurlijk graag winnen en heeft zijn best gedaan om een goed manuscript te schrijven. Misschien moet je ook een beetje geluk hebben.  Dus om Effie Trinket te quoten:  ‘May the odds be ever In your favor.’ Ik hoop het.’

 

Aankomende donderdag publiceren we het interview met Julia J. Ester, auteur van Het spel van de duivel. Vrijdag 15 januari wordt op de YA Book Bash bekendgemaakt wie er naar huis gaat met een uitgeefcontract. Get your tickets now.

2 reacties op Shortlister Oli Veyn: ‘Het voelt als een heerlijke droom’

  • Na een kort verhaal van jou te hebben gelezen, denk ik… het is tijd voor een boek.

    Lieve Oli Veyn… hopelijk is hier nu je kans…
    Ik hoop zo voor je dat jouw boek uitgegeven wordt… waarom…. omdat ik het jou zo van harte gun!

    Maar bovenal…….. met mijn interesse in het genre waarin je jouw boek(en) kunt plaatsen of het genre waar het tegenaan schurkt…… denk ik kom maar op met je boek…
    Nieuwsgierig in het kwadraat….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook