Interview 2 - Tim Lommerse - auteursfoto kleinTim Lommerse (1991) rondde recent de Research Master in Literature af aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waarin hij zich vooral richtte op fantasywerelden en hun relatie tot onze eigen wereld. Momenteel probeert hij subsidie te krijgen voor een PhD-traject over hetzelfde onderwerp. Hij werkt in een boekwinkel en schreef voor Grensland al het boek Het Lucifer Dilemma. Hoewel hij dol is op werelden als Middle-earth en Discworld, spelen Tims eigen verhalen zich meestal af in de gewone wereld, met een vleugje magie of verwondering.

 

 

Waarom heb je besloten mee te doen aan onze schrijfwedstrijd?

‘Het verhaal dat ik voor de wedstrijd heb ingezonden, is er een waar ik eigenlijk al jaren mee in mijn hoofd liep en aan gewerkt had. Toen ik het thema van de wedstrijd zag, “gevangen in de wereld”, wist ik dat mijn verhaal hier perfect bij aansloot. Hoewel ik tussendoor vaak aan andere projecten ben begonnen, juist omdat dit in de oorsprong een heel persoonlijk verhaal is, was dat voor mij de motivatie het nu eindelijk eens af te ronden en mee te doen.’

 

Jouw verhaal staat in de top tien. Hoe voelt dat?

‘Eigenlijk is de spanning alleen maar opgelopen, want als je eenmaal bij de beste tien zit wil je natuurlijk ook winnen. Ik kan dus vooral niet wachten op de uiteindelijke uitslag, waar ik helaas toch nog even geduld voor zal moeten hebben. Tegelijkertijd besef ik me ook dat het vanaf nu ook een soort loterij is tussen de tien shortlisters, en dat het behalen van de top tien ook al een groot compliment is over de kwaliteit van ons werk.’

 

Wat was je grootste inspiratiebron voor Grensland?

‘Dat schemerde denk ik onder de eerste vraag al een beetje door, maar persoonlijke ervaring, hoe gek dat misschien ook klinkt bij een fantasieverhaal. Twee van de personages uit mijn verhaal, huisdraak Herman en de Helleduif, heb ik te danken aan de rijke fantasie van een vriendinnetje van jaren terug. Zij vormden de grootste inspiratie voor dit liefdesverhaal waarin de werkelijkheid en de door de geliefden geschapen fantasiewereld steeds meer door elkaar gaan lopen.’

 

Jouw manuscript viel binnen het genre Urban Fantasy. Is dat het genre waar jij je op wil richten?

‘Ja, ik heb altijd al het liefste verhalen geschreven die zich afspelen in “onze” wereld, met het magische dat daarin binnen komt, in plaats van een full-blown fantasywereld te creëren. Ik vind het interessant om te schrijven over onderwerpen als spirituele dimensies en bovennatuurlijke wezens, omdat het je de grens op laat zoeken van wat “werkelijk” zou kunnen zijn. Ik ben opgevoed met een heel open opvatting ten opzichte van “wat er meer is tussen hemel en Aarde”, en deze setting laat mij filosoferen over wat dat “meer” zou kunnen inhouden.’

 

Stel dat je wint, wat zijn dan je plannen?

‘Direct erna of op de langere termijn? Direct erna waarschijnlijk een goed feestje bouwen, en op de langere termijn ooit in de bioscoop naar de verfilming van mijn eigen boeken kijken. Shoot for the stars. Zonder gekkigheid: ik denk dat de setting van Grensland zich leent voor meer verhalen in eenzelfde serie. Sowieso heeft het een open einde, dus als ik win ben ik van plan me te gaan bezighouden met volgende delen in die potentiële serie.’

 

Aankomende maandag publiceren we het interview met Oli Veyn, auteur van De orde van de poortwachters. Vrijdag 15 januari wordt op de YA Book Bash bekendgemaakt wie er naar huis gaat met een uitgeefcontract. Get your tickets now.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook