Op veler verzoek een nadere uitleg over de verschillende thema’s in de Storm Publishers’ YA- & NA-schrijfwedstrijd! Jullie hebben al eerder kunnen lezen wat een New Adult is. In dit artikel leggen we uit wat er onder Urban Fantasy wordt verstaan en hoe je dit voor je eigen verhaal kunt gebruiken.

 

Wat is Young Adult?

Terug naar de basis! De naam zegt het al: Young Adult is voor jongvolwassenen, al zijn de personages meestal tussen de 16 en 18 jaar oud. Young Adult boeken zijn bedoeld voor lezers van 14 tot ongeveer 21 jaar, maar kent een veel groter lezerspubliek. Young Adult boeken worden meestal echter binnen de 14+ afdeling in de boekhandel verkocht. Heel strikte regels voor wat Young Adult (YA) is zijn er niet. De leeftijdscategorie van de personages is één van de kenmerken, maar ook hierin is variatie mogelijk. YA staat daarom voornamelijk voor een levensfase waarin de personages zich bevinden. De personages zijn tieners en zijn bezig zelfstandig te worden. Ze doen alles voor de eerste keer en zijn dus op een constante ontdekkingstocht door hun leven. Regelmatig is er nog een ouderfiguur in het leven van een YA personage. In YA-boeken is de ontwikkeling van het hoofdpersonage dus vaak één van de belangrijkste punten. Het personage groeit langzaam op.

 

High fantasy en urban fantasy

Fantasy is een ontzettend breed begrip. Daarom hebben wij gekozen voor een afbakening van het genre binnen de schrijfwedstrijd.

High fantasy
‘Normale’ fantasy wordt ook wel high fantasy genoemd en daarbij moet je denken aan de boeken van Tolkien met bijvoorbeeld hobbits, een niet-bestaand volk. In high fantasy is de complete wereld verzonnen en is er niets zoals wij het kennen. Bekende boeken in dit genre op het gebied van YA zijn bijvoorbeeld die van de boeken van De glazen troon-serie van Sarah Maas. Een geheel nieuwe wereld, wezens en volkeren dus!

Wanneer je het over fantasy hebt, denkt men algauw aan dit soort boeken, maar er zijn meer soorten fantasy. Een ander soort fantasy is Urban Fantasy.

Urban Fantasy
Urban Fantasy is een term die nog best onbekend is, al verschijnen er steeds meer boeken binnen het genre en vooral binnen YA. Urban Fantasy combineert een realistische wereld met fantasy-elementen. Het is een genre waarin dingen gebeuren die niet realistisch zijn, zoals een vliegend personage, maar waar er vooral ook realistische dingen gebeuren. Urban Fantasy-verhalen kunnen zich afspelen in zowel het verleden, heden als de toekomst. In YA-Urban Fantasy komen de personages vaak ‘nieuw’ in aanraking met de fantasy-elementen, die voor hen eerst onbekend waren. De omgeving waarin een Urban Fantasy plaatsvindt hoeft geen bestaande plek te zijn. Karakteristiek is echter dat het wel een bestaande plek op aarde kan zijn. Een voorbeeld: Het hoofdpersonage leidt een normaal leven, zit op school en dan *boem* komt hij/zij erachter dat hij/zij eigenlijk een speciale gave bezit waarmee ze iedereen kan laten bevriezen en dan kan laten veranderen in een plas water.

Bekende boeken in dit genre voor YA zijn bijvoorbeeld The Mortal Instruments-serie van Cassandra Clare waarin Shadowhunters – Schaduwjagers – de hoofdrol spelen, maar ook Twilight van Stephenie Meyer. Denk daarnaast ook aan Fallen, Gone en Huis van de Nacht.

 

Het verschil tussen High Fantasy en Urban Fantasy

Het verschil tussen beide genres is dus dat high fantasy zich volledig afspeelt in een fantasywereld en dat Urban Fantasy zich afspeelt in een bekende wereld met fantasy-elementen.

 

Wat mag wel en wat mag niet?

Niet:
Nieuwe wereld waarin verhaal zich afspeelt
Verhaal speelt zich volledig in een schaduwwereld af
Gehele nieuwe fantasyvolkeren

Wel:
Verhaal dat zich afspeelt in verleden, heden of toekomst
Schaduwwereld bestaat naast realistische wereld
Nieuwe fantasydieren/-wezens, maar ook de gewone mens
Dystopie (maar vergeet niet de fantasy elementen toe te voegen)

We zullen de wel en niet aanpassen aan de hand van de vragen die er gesteld worden! Dus als het nog niet duidelijk is, blijf vooral vragen stellen 🙂

28 reacties op Schrijfwedstrijd – Urban Fantasy

 • Dankjewel voor deze post, maakt een hoop dingen helder. Ik bedenk me nu ook dat mijn manuscript (zit nu op zo’n 40.000 woorden, nog niet af) valt onder urban fantasy. Wat versta je precies onder schaduwwereld?

  • Freya

   Een schaduwwereld is een parallel wereld. Een schaduwwereld wordt vaak gebruikt als fantasy element en is dan de wereld die niet voor de normale mens zichtbaar is. Hij bestaat dus tegelijkertijd met de echte wereld, maar is net wat anders. De definitie van een schaduwwereld is natuurlijk ruim interpreteerbaar, maar ik denk dat dit de meest algemene uitleg is.

 • Hoor een dystopisch verhaal hier dan ook bij?

  • Freya

   Hoi Wouter! Dystopie mag ook binnen Urban Fantasy, maar vergeet dan niet de fantasy elementen erin te verwerken die bij Urban Fantasy horen. Een dystopie is immers alleen een toekomst verhaal en heeft per definitie niet perse fantasy elementen erin (denk maar aan The Hunger Games).

 • Goeie verduidelijking! Ik die misschien wel mee, als ik tegen dan een verhaal af krijg ^^

 • Ik zou graag willen weten waar de grens ligt tussen fantasy en Science Fiction.

  Met fantasy worden meestal magische krachten/wezens etc. bedoeld. Maar hoe kijkt u aan tegen een verhaal waarin het “fantasy” aspect niet voortkomt uit een magische kracht maar uit een nieuwe technologie welke overigens in realiteit nooit zou kunnen. Door dit laatste is het niet meer te kwalificeren als SciFi, maar ik was benieuwd of u dit ook als fantasy kwalificeert.

  Voorbeelden van technologiën die ik bedoeld zijn bijvoorbeeld tijdreis machines, machines waarmee mensen kunnen teleporteren.

  Vallen buitenaardsen onder de definitie fantasy rassen?

  • Natasja

   Beste Sjoerd, met fantasy bedoelen wij de magische elementen die je doorgaans in veel fantasy en urban fantasy boeken tegenkomt. Tijdreizen kan iets magisch zijn, maar als dit het enige fantasy-element in het verhaal is, is het verhaal niet meer urban fantasy te noemen. In urban fantasy zie je meerdere fantasy-elementen terug ipv een technisch aspect dat op fantasy kan lijken. Ik hoop dat dit je vraag beantwoord 🙂

 • Ik vroeg me af in hoeverre het verhaal in de realistische wereld moet afspelen ten opzichten van de schaduwwereld?
  Jullie hebben erbij gezet dat het verhaal niet in zijn geheel in de schaduwwereld mag afspelen maar dit niet gespecificeerd.
  Is bijvoorbeeld een hoofdstuk in de realistische wereld voldoende?

  • Freya

   Dat is waarschijnlijk te weinig. Het staat niet verder gespecificeerd omdat de schrijver vaak het beste weet waar de grens in zijn verhaal ligt. Het hoofdverhaal moet namelijk in de echte wereld liggen. Dit betekent niet dat het hoofdverhaal in een bestaande stad hier op aarde moet afspelen. Zolang de plek waar het zich afspeelt maar in deze wereld zou kunnen liggen, is dit voldoende. Wanneer het hoofdpersonage in contact komt met een schaduwwereld mag dit, maar het is wel de bedoeling dat het hoofdverhaal zich in de bestaande wereld blijft afspelen. Anders wordt het verhaal namelijk meer high fantasy als urban fantasy. Mocht je nog specifiek vragen hebben over jouw verhaal, zou je altijd even een korte samenvatting van je idee kunnen sturen naar freya@stormpublishers.com, dan kan ik misschien een specifieker antwoord bieden.

   • Dankje Freya, dat verhelderd al een heel veel. Ik denk dat ik zo al een heel eind kom. Ik ben net pas begonnen met het schrijven van me verhaal voor de wedstrijd en heb al wel lijnen uitgedacht maar nog niet concreet. Mocht ik later nog vragen hebben zal ik dat zeker doen.

 • Ik vroeg me af of het een afgerond verhaal moest zijn of dat je ook een open einde mag hebben dat naar een tweede deel leid.

  • Freya

   Hoi Esther! Het mag een open einde hebben naar een tweede deel. Graag zien we daar in de synopsis wel een verwijzing naar en zouden we graag willen dat je in de synopsis vertelt wat er gaat gebeuren in het tweede deel. Mocht je daarnaast een winnend verhaal schrijven dan is het wel het beste als er al geschreven wordt aan het tweede deel zodat dat ook echt uitgegeven kan worden na je eerste deel 😉 Anders blijven we met een half verhaal zitten.

 • Bij Urban Fantasy, mag je het laten afspelen in (bijvoorbeeld) een afgelegen dorpje? Of moet het een stad zijn?

 • Staat er een bepaalde leeftijd op deze wedstrijd? Ik ben namelijk 15 jaar en op zoek naar een nieuwe schrijfervaring.

 • Hoi, kan de schaduwwereld in het verhaal ook ‘vermengd’ worden met de realistische wereld? Zoals bijvoorbeeld in True Blood of de X-men films, waar de fantasy-elementen (vampieren, X-men, etc.) zichtbaar zijn in de echte wereld?

 • Heehee,

  Is de leeftijd 14-18 voor de (hoofd)personages echt een strikte regel? Of mogen ze ook iets jonger/ouder zijn?

  Groetjes,

  • Hi Yora, je personages mogen niet jonger zijn dan 14. Schrijf je een New Adultverhaal, dan mogen je hoofdpersonages wel ouder zijn dan 18.

 • Hoi!
  Ik las een paar dagen geleden over deze wedstrijd, maar ik denk niet dat ik nu nog genoeg tijd heb om voor 31 augustus een heel boek te schrijven… Wel zou ik heel graag aan zo’n wedstrijd mee willen doen en het liefst wil ik nu al beginnen met het schrijven van een boek!
  Ik las dat jullie elk jaar zo’n wedstrijd houden, dus mijn vraag is: weten jullie al wat de thema’s voor de wedstrijd van volgend jaar zijn? Dan kan ik nu al met een boek beginnen in één van die thema’s, zodat ik volgend jaar wel op tijd ben! 🙂

  Groetjes van Eline

  • Hi Eline, superleuk dat je zo enthousiast bent! De thema’s voor volgend jaar zijn nog niet bekend. Waarom waag je dit jaar niet gewoon een gokje? 🙂 Als je te laat bent voor de deadline heb je in ieder geval een hoop meer ervaring met schrijven en dat is dan weer mooi meegenomen voor volgend jaar. Succes!

 • Hallo mensen van Stormpublishers!
  Ten eerste wil ik even zeggen dat ik het helemaal geweldig vind dat jullie deze wedstrijd houden, al is het maar om te ontdekken dat er zoveel mensen zijn die houden van het schrijven van YA en NA. De deadline halen gaat een uitdaging worden, maar wat is het leven zonder spanning?
  Ten tweede had ik een aantal vragen. Ik zal ze voor het gemak maar stellen met behulp van bulletpoints. Hier komt het:
  – Hebben jullie iets tegen het gebruik van Engelse woorden in combinatie van ABN? Misschien komt het doordat ik en mijn vrienden veel Engelse woorden gebruiken, maar ik vind al snel iets mooier in de oren klinken wanneer het ‘fabulous’ of ‘hot’ is in plaats van ‘stoer’ of ‘heet’. Is het geen probleem of zien je het liever in mate of gewoon helemaal niet?
  – Vloeken! Scheldwoorden! Past allemaal bij elk (realistisch weergegeven) personage tussen 15 en 25 jaar, vind ik. Natuurlijk zal niet elke pagina vol f@cking k#t scheldwoorden staan, maar af en toe ‘shit’ of ‘klote’, is dat erg? Willen jullie daar ‘censuurtekens’ zien?
  – Mijn verhaal is Urban Fantasy, maar geen van de hoofdpersonages kan vuur uit hun handpalmen schieten of dingen laten zweven met hun gedachten. Het fantasy-element zit ‘m vooral in een artefact van de toekomst dat de loop van het heden voorspelt en het is niet zo dat dat artefact na hoofdstuk 1 ineens verdwijnt ofzo, het blijft het gehele verhaal terugkomen. Is dat toegestaan of bevat het verhaal zo te weinig fantasy?
  Poeh, heel veel vragen 🙂 Alvast hartelijk bedankt voor alle hulp!
  Groetjes, Linda

  • Hi Linda, wat leuk dat je zo enthousiast bent! En inderdaad: wat is het leven zonder spanning. Nog beter: spanning in boeken.

   Wat betreft je vragen:
   – Als het bij jouw personages past, dan mag je zeker Engelse woorden gebruiken in je verhaal. De vorm versterkt zo de inhoud en vaak maakt dat het boek juist beter. Natuurlijk is het wel even wikken en wegen, want het wordt al gauw te veel. Maar dat laten we aan jou over.
   – Scheldwoorden als ‘shit’ en ‘klote’ zijn toegestaan, om dezelfde reden als het gebruik van Engelse woorden. Uiteraard is het niet de bedoeling dat het grof wordt.
   – Wat je nu beschrijft over het vuur uit handpalmen schieten is een voorbeeld van een verhaal dat meer in het High Fantasy-genre valt, waarover je hier meer kunt lezen.

   Ik hoop dat ik zo je vragen heb beantwoord. Anders kun je gerust nog wat vragen.

   Groetjes!

 • 50.000 – 90.000 woorden is van een novelle tot een complete roman! Dat is nogal wat. Wat die criteria betreft val ik er helemaal buiten. Net een ruw versie van een roman afgerond (197000 woorden) en een kort verhaal in dezelfde fantasy/ historische omgeving, for the fun of it (4400 woorden) Ja, het gaat alle kanten op. Het grappige is dat ik er altijd van uitging dat ik high fantasy schreef (met een historisch mythologisch tintje) Moderne mensen die in een universum vol goden, magie en Noors mythologische wezens belanden. Het zou zomaar urban kunnen zijn, of toch high fantasy.

  • Hi Rick, wellicht kun je je verhaal, als je vermoedt dat het binnen een van de categorieën valt, nog herschrijven, zodat het uit twee delen bestaat. Het eerste deel kun je dan inleveren voor de schrijfwedstrijd.

 • Hallo,

  ik schrijf heel erg graag en vooral in het fantasygenre, het is alleen heel erg moeilijk om een fantasyschrijfwedstrijd te vinden in België. Mag ik als Belgische ook meedoen aan jullie schrijfwedstrijd van volgend jaar, als ik tegen dan wil meedoen? En dan heb ik nog een aantal vraagjes in verband met urban fantasy, omdat ik een verhaal wil schrijven die niet echt high fantasy is, maar waarvan ik niet weet of het binnen urban fantasy valt (als het volgend dezelfde thema’s zijn voor de schrijfwedstrijd).
  Het eerste is namelijk de leeftijd: mijn hoofdpersonage groeit eigenlijk op van een puber van zestien jaar tot een jongevrouw van eenentwintig. Is dit toegestaan, of zou ik dat moeten veranderen? Ten tweede de fantasy-elementen: in mijn verhaal zijn de fantasy-elementen dat mijn hoofdpersonage paranormale gaven heeft, ze krijgt namelijk beelden door als ze een oude ruimte betreedt, kan gedachten en gevoelens ‘lezen’ en krijgt van jongsaf aan beelden door van een en dezelfde persoon. Het gaat vooral om die beelden, omdat er daar een mysterie rond hangt en mijn hoofdpersonage wil weten wat de beelden betekenen en wie de persoon is waarvan ze beelden doorkrijgt. Zijn dit soort fantasy-elementen toegestaan in urban fantasy?
  Verder zouden er eventueel elfen, feeën enz in voorkomen, maar die zouden niet zo’n grote rol spelen. Is dat toegestaan?

  • Hi Lynn, wat leuk dat je zo enthousiast bent! We weten nog niet zeker welke thema’s onze volgende schrijfwedstrijd zal hebben. Het kan dat ‘urban fantasy’ er deze keer niet bij staat. Ik zou gewoon lekker gaan schrijven en mocht je verhaal aan de criteria van onze volgende wedstrijd voldoen, dan stuur je het in! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook