once-upon-a-time-pencilDe YA- & NA-schrijfwedstrijd is reuzepopulair onder liefhebbers van Young en New Adult, maar toch bestaat er nog wat onduidelijkheid over wat je precies moet aanleveren bij deelname. Al eerder legden we jullie uit wat precies verstaan wordt onder  YA-Thriller, New Adult en Urban Fantasy en stelden we de juryleden aan jullie voor. Vandaag behandelen we de synopsis. Waarin verschilt een synopsis van een samenvatting? Waarom schrijf je eigenlijk een synopsis?

 

 

Wat is een synopsis?

Een synopsis is net wat uitgebreider dan de flaptekst maar niet zo uitgebreid als een samenvatting. Dat roept misschien wat vragen op en daarom behandelen we die soorten even kort.

Een flaptekst is een korte tekst die de lezer nieuwsgierig moet maken om het boek te kopen. Denk hierbij aan de tekst achterop een boek, op een boekpagina in een webshop of in een recensie. Het moet voor de lezer in een tot drie alinea’s duidelijk worden waar het boek over gaat. Vaak wordt in twee alinea’s het verhaal beschreven en is de derde om te beschrijven in welke stijl de auteur het verhaal geschreven heeft en wat de belangrijkste thema’s zijn.

Een samenvatting is een lange tekst die alle belangrijke verhaalelementen uit de plot blootlegt. Denk hierbij aan de samenvatting voor een boekverslag. Het voor de lezer duidelijk zijn waar het verhaal over gaat en waarom de schrijver van het verslag het zo goed vindt. Je gaat de diepte in en daarom heb je ook meer informatie over het verhaal nodig. In tegenstelling tot de flaptekst heeft een samenvatting geen commerciële belangen.

Dan komen we aan bij de synopsis. Deze zit eigenlijk tussen de flaptekst en de samenvatting in. Hij is uitgebreider dan een flaptekst en minder uitgebreid dan een samenvatting. Deze wordt geschreven in tegenwoordige tijd en bevat een korte outline van het gehele verhaal, waarin je enkel de belangrijkste gebeurtenissen (klein of groot) beschrijft, inclusief ontknoping.

 

Waarom schrijf je een synopsis?

Aan de hand van een synopsis bepaalt een uitgever of hij denkt dat het boek goed genoeg is om uit te geven of de potentie heeft om uiteindelijk van voldoende kwaliteit te zijn om het uit te geven. Een manuscript wordt namelijk zelden uitgegeven zoals het wordt aangeleverd door de auteur of literair agent. Een redacteur gaat met de auteur aan de slag om het te verbeteren. Als auteur heb je dan al een aantal herschrijfrondes achter de rug, maar voor de uitgeverij is dit vaak slechts de ruwe versie – uitzonderingen daar gelaten. Het moet wel duidelijk zijn dat deze het waard is om te polijsten en dat oordeel wordt gebaseerd op de synopsis.

Het is dus belangrijk een goede synopsis te schrijven, maar dit is niet bepaald makkelijk. Een synopsis maakt de acties en achterliggende motivatie van de hoofdpersonen realistisch en logisch. Elke plot twist wordt beschreven. Hieruit kan zomaar blijken dat het verhaal niet klopt of niet goed genoeg is uitgewerkt. Eigenlijk vertel je dus niet alleen waar jouw verhaal over gaat, maar motiveer je ook waarom wat gebeurt of waarom wie wat doet zonder dat zo letterlijk te onderbouwen.

 

 

Voor de YA- & NA-schrijfwedstrijd lever je naast het gehele manuscript ook de eerste drie hoofdstukken van je verhaal in een apart document, een synopsis en een biografie in. Heb je wel érg korte hoofdstukken, dan kun je tot 30 pagina’s van je manuscript insturen. Denk er hierbij aan dat je het verhaal afbreekt op een logisch moment en dat 30 pagina’s echt de max is. De synopsis van je verhaal mag maximaal 1 A4’tje lang zijn.

 

3 reacties op Schrijfwedstrijd – Wat is een synopsis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook