thrillerOp veler verzoek een nadere uitleg over de verschillende thema’s in de Storm Publishers’ YA- & NA-schrijfwedstrijd! Jullie hebben al eerder kunnen lezen wat  New Adult en Urban Fantasy is. In dit artikel leggen we uit wat er onder een young adult-thriller wordt verstaan en hoe je dit voor je eigen verhaal kunt gebruiken.

 

Wat is een thriller?

Het genre ‘thriller’ is zoals jullie ongetwijfeld weten erg breed. Vaak wordt er gedacht dat een thriller meteen over de politie moet gaan, maar dit hoeft in het geheel niet. De nadruk bij thrillers ligt namelijk op actie en gevaar. Ook is de schurk bij een thriller vaak al bekend voor de ontknoping van het verhaal. Een thriller kan in het kort worden beschreven als een spannend misdaadverhaal. Het genre heeft vaak een hoog verteltempo om de spanning in het verhaal goed op te drijven. Bekende thrillerschrijvers zijn Dan Brown (De Da Vinci Code), John Grisham (De Cliënt) en Saskia Noort (De eetclub).

Voor de schrijfwedstrijd is gekozen voor een YA thriller omdat dit het beste past bij de doelgroep van Storm Publishers.

 

Wat is een YA thriller?

Het verschil tussen een young adult-thriller en een normale thriller is eigenlijk niet zo groot. Beide zijn gericht op actie en gevaar en draaien meestal niet continu om speurwerk zoals bij een detective. Wat is er dan wel anders? Het hoofdpersonage van een young adult thriller is jonger. Het verhaal speelt zich af vanuit het oogpunt van een 14- tot 18-jarige en niet dat van een volwassene. Daardoor is de context van het verhaal ook vaak anders dan de context van het hoofdpersonage van een ‘volwassen’ thriller. Waar in een ‘normale’ thriller het hoofdpersonage vaak een volwassen man met baan en kinderen is, is het hoofdpersonage van een young adult-thriller veel eerder een middelbare scholier die nog thuis woont en gewone jeugdproblemen heeft. De  onderwerpen die langskomen in een young adult-thriller hebben meer te maken met problemen op school of foute vrienden. Bekende young adult thrillerschrijvers zijn Mel Wallis de Vries (Vals), Mirjam Mous (Password) en Heleen Vreeswijk (Loverboys).

Zoals jullie hebben kunnen zien staat de opmerking ‘in het verleden of heden’ bij het thema YA Thriller. Een thriller hoeft namelijk niet per se in het nu af te spelen. Je kunt ook een hele leuke young adult-thriller schrijven die plaatsvindt in de Tweede Wereldoorlog of in 19e eeuws Londen (Sherlock Holmes). Laat je dus vooral niet beperken door te kijken naar wat er op dit moment wordt geschreven binnen het young adult genre. Dit kan namelijk de valse illusie wekken dat thrillers alleen in het heden kunnen afspelen.

 

Wat mag en wat mag niet?

Niet:
Thriller voor volwassenen
Focus op romantiek in plaats van spanning

Wel:
Verhaal speelt af in verleden, heden of toekomst

We zullen de wel en niet aanpassen aan de hand van de vragen die er gesteld worden! Dus als het nog niet duidelijk is, blijf vooral vragen stellen 🙂

 

2 reacties op Schrijfwedstrijd – YA-thriller

  • Even een vraagje. Mag bij dit genre het perspectief afwisselend zijn, dus niet alleen de 16 jarige hoofdpersoon, maar ook anderen en dus ook volwassenen? De belangrijkste hoofdpersoon is altijd nog die jongere en die zal ook het meest aan het ‘woord’ zijn.

    • Hi Miranda, ja hoor, dat mag. Als de belangrijkste hoofdpersoon inderdaad een young adult is, dan mag je ook perspectieven van andere, oudere personen in je verhaal verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook