afbeelding seizoenstips lenteHet is tijd om uit je winterslaap te komen, want de lente is inmiddels officieel begonnen! Langzaamaan worden de bomen groener, gaan planten bloeien en schijnt de zon steeds langer. De lente is ook het seizoen waarin Moederdag valt. Heb je de lente ook al gespot op onze facebookpagina?

Om alles uit dit prachtige seizoen te halen en de lente actief te beginnen hebben we in deze lentetip:

*One book that will leave you breathless

*One drink that boosts your energy

*One event to (really) attend

 

Elke tweede zondag in mei, wanneer de lente volop in gang is, vieren we gezellig Moederdag. Op basisscholen worden weer prachtige cadeautjes in elkaar geknutseld en vele moeders worden verrast.

Moederdag, zoals wij het nu kennen, ontstond zo’n 100 jaar geleden dankzij het harde werk van vrouwen als Julia Ward Howe en Anna Marie Jarvis. Moederdag wordt in zo’n 46 landen gevierd, maar wel op verschillende data. Zo valt Moederdag in Noorwegen op de tweede zondag in februari en in Polen op 26 mei.

Julia Ward Howe was een activiste die zich inzette voor het vrouwenkiesrecht en stelde al in 1872 voor om jaarlijks op 2 juni Moederdag te vieren. Hoewel haar acties er wel aan hebben bijgedragen is het Anna Marie Jarvis die de eer mag opstrijken als oprichtster van de viering van moederdag.

Op 8 mei 1914 werd haar wens voor een dag waarop alle moeder geëerd zouden worden, zowel levend als overleden, vervuld. De Amerikaanse president Woodrow Wilson tekende die dag het verdrag waarin stond dat het in bijna elke Amerikaanse staat elke tweede zondag van mei Moederdag is.

*One book that will leave you breathless

Eilandindemist-1-final5Nu het eindelijk weer wat beter weer is kunnen we ook weer vaker naar buiten, en wat is nou fijner dan met een goed boek in de zon zitten of liggen? Pak een chille stoel in je achtertuin of ga bijvoorbeeld in het gras liggen in een park en waan je in een andere wereld met De Stem van de Zee van Mara Li. Of doe deze prachtige dystopische Young Adult cadeau aan je moeder, want het is een hartstikke leuk boek en er zijn genoeg moeders die stiekem ook young adult-boeken lezen!

Ik ben in de zee geboren.

In de nacht dat mama moest bevallen, rolden de golven als reuzen naar het strand en krijste mijn moeder als de meeuwen. Ze riep net zo lang om de zee tot mijn vader er gehoor aan gaf en haar zwoegende lichaam in zijn armen naar buiten droeg. Daar lag ze in een witte jurk op haar rug in de modder, haar benen wijd in de branding. De golven trokken me naar buiten. Voordat mijn vader me vast kon grijpen, had ik al kennis gemaakt met het zilte water.

Nimue kent haar moeder slechts uit verhalen. Na een allesverwoestende storm verlaat ze haar vissersdorp om samen met haar broertje Arthur naar haar op zoek te gaan. In een continent waar de Zwarte Griep steeds meer mensen het leven kost, reist Nimue haar familiegeschiedenis achterna in de hoop dat het zal leiden naar hun moeder. Tijdens haar tocht vertoont een in flarden mist gehulde gestalte zich steeds weer aan haar. Waarom wordt ze door hem achtervolgd? En welke connectie hebben Nimue en Arthur met de Andere Wereld, de sfeer van de geesten?

De Stem van de Zee verschijnt medio mei.

*One drink that boosts your energy

Geschikt voor ieder moment waarop je energie nodig hebt, maar ook erg origineel bij het moederdagontbijt: een gezonde smoothie die energie geeft!

Storm Chaser Jessica heeft haar broertje, die vaak smoothies maakt, gevraagd voor het ultieme recept voor een energie gevende smoothie:

Ingrediënten:
Nieuwe afbeelding (16)

Copyright: Jessica Dillema

  • 1 kopje sinaasappelsap met vruchtvlees
  • 1 kopje yoghurt
  • 1 kopje (bevroren, blauwe) bessen
  • 1 grote banaan
  • 1 handvol aardbeien
  • Wat ijsblokjes
Benodigdheden:
  • Blender

De te volgen stappen zijn vrij eenvoudig. Stop alle ingrediënten in de blender en mix het tot een glad geheel. Voeg ijs toe om het dikker te maken. Heb je geen ijs in huis? Ontdooi de bessen dan niet en stop ze rechtstreeks vanuit de vriezer in de blender.

Deze smoothie is makkelijk te maken, lekker en gezond! Je krijgt een bom aan vitaminen binnen en hebt meteen je dagelijkse dosis fruit gehad. Bananen zijn rijk aan potassium, helpen tegen een ochtendhumeur en stress. De aanwezige natuurlijke suikers zorgen voor een energieboost (zo toont onderzoek dat slechts twee bananen ervoor zouden zorgen dat je genoeg energie hebt om 90 minuten intensief te sporten). Blauwe bessen bevatten antioxidanten en vitaminen. Aardbeien bevatten ook vitamine C en dragen bij aan de inname van foliumzuur.

Serveertip:

Het is een recept dat je makkelijk je eigen kunt maken. Gebruik banaan, yoghurt, sinaasappelsap en ijsblokjes als basis en de rest kun je zelf bepalen. Zo kun je in plaats van aardbeien en bessen ook kiezen voor mango, kiwi, of granaatappel! Serveer het in twee grote glazen of vier kleine.

*One event to (really) attend

spring-stormAls je na het lezen van De Stem van de Zee zin krijgt in het schrijven van een eigen boek (bijvoorbeeld voor de schrijfwedstrijd van Storm Publishers!), en je je dankzij de smoothie lekker energiek voelt, kom dan op zaterdag 2 mei naar Spring Storm! Spring Storm is een cursus personages ontwikkelen in het bloemrijke gebied van Locus Flevum. Marijke F. Jansen helpt jou een realistisch personage te creëren door middel van een zes stappenplan en Michael Mandersloot leert je hoe je door creatief schrijven een personage levensecht maakt. Ook auteurs Olga Hoekstra en Jen Minkman zullen aanwezig zijn om je te helpen en dit alles onder begeleiding van uitgever Natasja Storm! Lees hier alles over Spring Storm en om je aan te melden.

 

Liefs,
Storm Chaser – Jessica Dillema

stormchasers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook