Interview 7 - Rémon Saaltink - auteursfoto kleinRémon Saaltink (1988) leest al zo lang hij zich kan herinneren en schrijft sinds kort verhalen onder pseudoniem Simon Rhine. In het dagelijks leven is hij promovendus aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast houdt hij zich actief bezig met sport en geniet hij ervan om in de natuur te zijn. Sinds korte tijd ervaart Rémon hoe heerlijk het kan zijn om zich, naast de dagelijkse bezigheden, terug te trekken in zijn schrijverswereld, een wereld waarin nog alles mogelijk is. Met Stilleven staat hij op de shortlist.

 

 

Waarom heb je besloten mee te doen aan onze schrijfwedstrijd?

‘Daar kan ik heel kort over zijn: als een grote oefening, maar ook om te kijken waar ik nu sta. Interessanter is misschien om te vertellen hoe het verhaal tot stand is gekomen en hoe ik bijna besloot NIET mee te doen aan deze schrijfwedstrijd!

Ruim een jaar geleden pakte ik na lang wikken en wegen zelf de pen op om te gaan schrijven. In augustus vorig jaar zette ik de eerste zin op papier en werkte gestaag toe naar het einde. Pas in april, toen de eerste versie op papier stond, kreeg ik de schrijfwedstrijd van Storm in het vizier. Het genre paste perfect, maar door het woordenlimiet leek het onmogelijk hier aan mee te doen. Mijn eerste versie bedroeg namelijk ci. 145.000 woorden. Ik moest er minimaal 55.000 schrappen!

Ik vergat de Storm-verhalenwedstrijd en besloot eerst een kort verhaal te schrijven voor een andere schrijfwedstrijd om Stilleven even te laten ‘sudderen’. Toen ik daar als een van de winnaars werd verkozen en mijn verhaal zou worden uitgegeven in de bundel dacht ik: Kom op Rémon, herschrijf dat grote verhaal van je en stuur het op naar Storm! Zo gezegd zo gedaan. Ik heb enkele verhaallijnen aangepast en een hoop beschrijvingen kunnen verwijderen/inkorten. Het was een race tegen de klok, maar ik heb er veel van geleerd. Door het korter en bondiger op te schrijven is het namelijk heel veel beter geworden!’

 

Jouw verhaal staat in de top tien. Hoe voelt dat?

‘Doel gehaald, uitroepteken! Het voelt fantastisch. Ik wilde vooral weten waar ik sta na een jaar schrijfervaring. Natuurlijk hoop ik op meer, maar met de opgedane ervaring, en het plaatsje op de shortlist, kan mijn deelname niet meer stuk!’

 

Wat was je grootste inspiratiebron voor Stilleven?

‘Wandelen door de natuur. Klinkt gek misschien, maar tijdens dit soort wandelingen is Stilleven ontstaan. Gewapend met een pen en een notitieblok heb ik in drie maanden een heel verhaal geschapen, midden in de natuur. Het lezen van boeken of het staren naar een wit scherm is soms ook noodzakelijk, maar mijn creativiteit krijgt pas echt een boost als ik door een prachtig woud loop vol met loof- en naaldbomen.’

 

Jouw manuscript viel binnen het genre Young Adult-thriller. Is dat het genre waar jij je op wil richten?

‘Ik vind het heerlijk om spannende verhalen te schrijven met een surrealistisch randje. i.e. een thriller met een subtiel laagje fantasy. Verder ben ik er heilig van overtuigd nooit boven je doelgroep te schrijven. Een young adult of een new adult, het is mij om het even. Zolang het maar spannend is!

 

 

Stel dat je wint, wat zijn dan je plannen?

‘Het zou ontzettend gaaf zijn om mijn boek uit te mogen geven bij Storm! Al kan Stilleven prima door als standalone, het verhaal dat ik heb geschreven is bedoeld als trilogie. Als Stilleven aanslaat, schrijf ik die andere twee delen natuurlijk ook. Maar ook als ik niet win, heb ik eigenlijk al gewonnen. Wat de uitkomst ook is, ik zal mijn schrijversvaardigheden blijven ontwikkelen, dan komen de succesjes vanzelf. Blijven schrijven dus, is mijn plan!’

 

Aankomende woensdag publiceren we het interview met Sjoerd van der Heijden, auteur van Sunna. Vrijdag 15 januari wordt op de YA Book Bash bekendgemaakt wie er naar huis gaat met een uitgeefcontract. Get your tickets now.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook