Interview 8 - Sjoerd van der Heiden - auteursfoto kleinSjoerd van der Heijden (1979) is in het dagelijks leven werkzaam als belastingadviseur. Schrijven is een van zijn grote hobby’s. Hij schrijft en leest vooral binnen het fantasy-, science fiction-, horror- en (post-)apocalyptische genre. Jong van geest en verbeeldingskracht heeft hij een voorkeur voor young adultboeken. Zonder enige voorafgaande ervaring schreef hij in 2012 zijn eerste volwaardige manuscript voor een grote wedstrijd. Het behalen van de longlist moedigde hem aan om sindsdien workshops en cursussen te volgen en het schrijven nog serieuzer op te pakken. Met Sunna staat hij in onze top tien.

 

Waarom heb je besloten mee te doen aan onze schrijfwedstrijd?

‘Ik hou van schrijven, maar zonder concrete doelen of deadlines is het soms lastig om er tijd voor te maken. Toen ik de wedstrijd zag wist ik gelijk dat het een goede motivatie was om weer eens met harde deadlines te werken, dat werkt toch altijd beter. De genres spraken me verder ook erg aan en uiteraard de hoop op een goed resultaat.’

 

Jouw verhaal staat in de top tien. Hoe voelt dat?

‘Geweldig, als een bevestiging dat ik mezelf steeds aan het verbeteren ben. Het is vooral een aanmoediging om te blijven schrijven. Ik heb nog veel ideeën waar ik wat mee wil doen.’

 

Wat was je grootste inspiratiebron voor Sunna?

‘Aan het einde van het eerste hoofdstuk gebeurt er iets groots waar ik al heel lang mee in mijn gedachten speelde. Ik zocht steeds naar een science fictionverhaal dat ik maar niet sluitend kreeg. Er zaten te veel onlogische elementen in om voor een science fiction te kunnen doorgaan. Daarnaast speelde ik vaak met de gedachten wat als de verhalen uit de oudheid zich in de moderne tijd zouden afspelen? Deze twee gedachten had ik altijd los van elkaar. Op het juiste moment, voor het voorbereiden van deze wedstrijd, vielen ze samen. Toen ik die twee elementen combineerde viel ook mijn hoofdpersoon direct op de plaats en had ik het grootste deel van het denk werk achter Sunna al rond.’

 

Jouw manuscript viel binnen het genre Urban Fantasy. Is dat het genre waar jij je op wil richten?

‘Het is zeker een genre dat ik heel erg leuk vind, maar niet het enige genre dat mijn interesse heeft. Ik richt me meer op wat men het fantastische verhaal noemt en Urban Fantasy valt daar zeker ook onder. Er spelen momenteel ongeveer vijf ideeën door mijn hoofd waarvan er twee of drie in de lijn van Urban Fantasy liggen.’

 

Stel dat je wint, wat zijn dan je plannen?

‘Winst zou een nog grotere aanmoediging zijn om te blijven schrijven (niet dat ik die nodig heb).  Ik zou mijn ideeën verder uitwerken en kijken of ik daar nog verder mee kan.  Één van mijn ideeën speelt al als een trilogie door mijn hoofd, enkele anderen zouden zich daar ook goed voor kunnen lenen. Dat zou wellicht mijn volgende uitdaging zijn.’

 

Aankomende maandag publiceren we het interview met Jennifer Bonet, auteur van Zieldenker. Vrijdag 15 januari wordt op de YA Book Bash bekendgemaakt wie er naar huis gaat met een uitgeefcontract. Get your tickets now.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook