schrijfwedstrijd

Storm Publishers komt met een schrijfwedstrijd! Afgelopen jaren zijn er al diverse keren met ontzettend goed resultaat schrijfwedstrijden gehouden op young-adults.nl. Nu komt Storm Publishers met een eigen wedstrijd, waar de winnaar de unieke kans krijgt om zijn eigen boek uit te geven! Hoe leuk is dat?

Wat moet je doen?

Schrijf een verhaal tussen de 50.000 – 90.000 woorden en stuur dit voor 1 september 2015 naar Storm Publishers. Het verhaal moet daarnaast binnen tenminste één van de onderstaande thema’s passen.

De thema’s waaruit je kan kiezen zijn:

Binnen deze thema’s mag je schrijven over wat jij wilt. Hierin kan jij jouw fantasie de vrije loop laten gaan. De mogelijkheid bestaat om de thema’s te combineren. Wil jij bijvoorbeeld een New Adultverhaal schrijven in een Urban Fantasywereld, dan mag dat. Verder dienen de hoofdpersonen van een Young Adultverhaal tussen de 14 en 18 jaar te zijn en van een New Adultverhaal tussen de 18 en 25 jaar te zijn Het is niet verplicht om een romance te verweven in je verhaal, maar in veel Young en New Adults heb je toch al snel dat er iets begint op te bloeien tussen twee personages. Duoschrijvers zijn toegestaan!

Winnen

De hoofdprijs bestaat uit het uitgeven van je eigen boek bij Storm Publishers! De top 10 krijgt daarnaast een beoordeling van hun gehele ingezonden manuscript. Alle deelnemers ontvangen een leesverslag van de eerste drie hoofdstukken van hun boek. Je wint dus in feite altijd!

Om mee te doen aan de schrijfwedstrijd dien je een geregistreerd lid te zijn van young-adults.nl en een inschrijfbedrag van € 10,- te betalen voor jouw verhaal. Wanneer je jouw verhaal hebt ingestuurd, krijg je een bevestiging en wordt gevraagd het inschrijfgeld over te maken.

Deadline

De verhalen kunnen tot uiterlijk 31 augustus 2015 23:59 uur ingeleverd worden. Verhalen die na de deadline worden ingestuurd worden uitgesloten van deelname. Je kan je verhaal opsturen naar info@stormpublishers.com. Daarnaast dien je in een apart documentje de eerste drie hoofdstukken van je boek mee te sturen. Elke deelnemer krijgt namelijk een leesverslag van de eerste drie hoofdstukken. Op basis van de beoordeling van de hoofdstukken zal er een shortlist van 10 finalisten worden gemaakt. Beide bestanden kun je opsturen onder vermelding van ‘inzending schrijfwedstrijd’, samen met een synopsis en een korte biografie.

In totaal stuur je dus 4 documenten op:
– Je gehele verhaal
– De eerste drie hoofdstukken van je verhaal in een apart document
– Een synopsis
– Een biografie

Jury

De juryleden worden in aanloop naar de deadline bekend gemaakt. Zij worden via de Storm Publishers-website en social media aan jullie voorgesteld in de komende weken.  Alle juryleden zijn uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.

De juryleden:
Natasja Storm
Alex Hoogendoorn
Jen Minkman
Olga Hoekstra
Michael Mandersloot

Meer informatie

Verder informatie is te vinden in de voorwaarden: Algemene voorwaarden

De wedstrijd staat ook aangemeld op http://www.schrijvenonline.org/wedstrijden

FAQ

Klik voor antwoorden op FAQ hier: FAQ

162 reacties op Storm Publishers’ YA- & NA-schrijfwedstrijd

 • Is het bij Urban Fantasy ook toegestaan om personages van ietwat ouder te gebruiken? Het zou dan hoogstwaarschijnlijk wat meer in het NA-genre vallen… maar bijvoorbeeld universiteitsstudenten van 18-19 jaar oud?

  • Freya

   Ja dat mag! Dan maak je de combinatie Urban Fantasy en New Adult en deze combinaties mogen 🙂

  • Waarom is hier een leeftijd aan gebonden? dat is leeftijdsdiscriminatie ? belachelijk!

   • Dat is zeker geen leeftijdsdiscriminatie. Het heeft hier te maken met de randvoorwaarden waaraan een verhaal moet voldoen om tot een bepaald genre gerekend te mogen worden. 😉

 • Is het ook erg als het verhaal meer dan 90.000 woorden heeft?

  • Freya

   Hoi Julia!
   Ja het is wel de bedoeling dat je je aan het maximum van 90.000 woorden houd. Vaak kun je bij het herschrijven van een verhaal wel een groot aantal onnodige woorden eruit halen. Ik hoop dat het lukt!

 • Je moet dus twee documenten sturen? Eentje met synopsis en biografie en eentje met de eerste drie hoofdstukken?

  • Freya

   Het zijn 4 documenten in totaal. Een document met je hele verhaal, een document met de eerste 3 hoofdstukken, een document met de synopsis en een document met je biografie. Ik zal de informatie even veranderen, zodat het er wat duidelijker staat!

 • Wat is een synopsis om precies te zijn?

  • Freya

   Hoi Lobke,
   Een synopsis is een samenvatting van je verhaal. Denk er hierbij om dat je geen verassingen achterwege laat. Hoewel je misschien in eerste instantie niet al de geheimen van je boek wilt delen met de lezer, doe je dat juist wel in een synopsis. Het is de bedoeling dat de jury heel snel te weten komt door je synopsis of je verhaal een ontzettend leuk en spannend einde heeft.

   Een heel klein voorbeeld:
   Harry Potter is een tovenaar. Op zijn 11e gaat hij naar een toverschool. Daar ontdekt hij het bestaan van de Steen der Wijzen en dat iemand hem wil stelen. Samen met zijn vrienden gaat hij op zoek naar de Steen der Wijzen, vind hem en gaat de strijd aan met de dief, die de moordenaar van zijn ouders blijkt te zijn. Hij wint op het nippertje dit gevecht omdat het schoolhoofd net op tijd arriveert om hem te redden.

   Je verklapt dus echt al het belangrijke van het verhaal.

 • Hi Freya,
  Hoeveel woorden mag een synopsis bevatten?
  Thanks voor alle uitleg hierboven, heel helder.

 • Hallo Freya,

  behoort een historische NA ook tot de mogelijkheden of gaat het dan wat jullie betreft te zeer richting historische roman?

  Groetjes!

 • Indien je jou verhaal/roman al in eigen beheer hebt uitgegeven, zou die ook ingezonden mogen worden om mee te doen aan deze wedstrijd?

  • Freya

   Als je jouw verhaal bij een selfpublisher hebt uitgegeven, dan mag dat wel ingestuurd worden. Als het verhaal bij een andere uitgeverij is gepubliceerd dan niet. Essentieel is dat jij alle rechten van het boek nog steeds bezit.

 • Is deze wedstrijd alleen voor Nederlanders, of mogen schrijvers in andere landen ook meedoen?

 • Moet je een biografie over jezelf schrijven? en hoelang dient deze te zijn?

  • Freya

   Ja een biografie is verplicht. Zo krijgen we een indruk van je schrijfervaring en de achtergrond waarmee je het verhaal hebt geschreven. Je biografie hoeft niet zo lang te zijn, namelijk maximaal 200 woorden. Een korte indruk van jezelf is dus genoeg.

 • Is er ook een minimum leeftijd om deel te nemen? Of maakt dat niks uit?

 • Tot nu lijkt mijn verhaal op een combinatie van de thema’s Urban Fantasy en YA Thriller. Mag dat?

 • Wat wordt er precies bedoeld met Gevangen in de wereld’ ?
  Moet er persé Fantasy in voorkomen in het genre New Adult?
  Of mag dit synoniem staan voor iets realistisch, bijvoorbeeld moeite hebben om een ex los te laten?

  Ik schrijf zelf namelijk feel good verhalen over begin twintigers. Realistisch en zonder Fantasy.
  Ik denk dat dit in het new adult genre zou kunnen passen… .

  • Freya

   ‘Gevangen in de wereld’ is een zinsnede die we hebben bedacht om wat kaders te brengen in het brede genre new adult. Het is geheel vrij interpretabel. Het mag dus inderdaad synoniem staan staan voor iets realistisch. Het kan namelijk ook de gewone wereld zijn waar je in gevangen zit door problemen van alledag. Er hoeft absoluut niet persé fantasy in dit thema voor te komen.

   Wat jij bedacht hebt zou heel goed onder new adult kunnen, als ik het zo hoor. Als er een probleem in voorkomt, waarop de zinsnede van toepassing kan zijn, dan komt het helemaal goed!

 • Mijn mannelijke hoofdpersonen in ‘Bellerophon’ is 17 jaar, maar mijn vrouwelijke hoofdpersoon is pas 9. Kan mijn verhaal toch onder Young Adult vallen?

 • Ik heb ideeën voor een fantasy verhaal, maar dat past zeker niet binnen het Urban Fantasy genre(het speelt zich af in een andere wereld). Het is denk ik wel NA, is dat dan toegestaan? Oftewel, is NA high fantasy een probleem?

  • Freya

   Eigenlijk zien we dat liever niet. Hoewel new adult natuurlijk is toegestaan, zou het verhaal dan wel overduidelijk new adult moeten uitstralen. Anders is het veel meer high fantasy en dat is een categorie die we in deze wedstrijd wilden vermijden. Dus het ligt volledig aan de invulling van je verhaal. Overweeg dus goed of het een overduidelijke new adult is of voornamelijk high fantasy. Met alleen personages die toevallig 18+ zijn, is het namelijk niet new adult te noemen.

 • Hallo, ik heb een vraag gestuurd naar jullie mail over deze schrijfwedstrijd! Hebben jullie die gezien? 🙂

 • Telt een proloog ook als hoofdstuk of mag je een proloog insturen + 3 hoofdstukken?

  • Freya

   Ik denk dat je dit zelf even goed moet inschatten. Als je proloog maar een pagina lang is, dan mag je je proloog + 3 hoofdstukken opsturen. Als je proloog 3 pagina’s lang of meer wordt, dan telt het als extra hoofdstuk. Ik denk dat dit een goede basis om aan te houden.

 • Hi Freya!
  Moet je boek al helemaal af zijn voordat je de vier documenten opstuurt? Dus wanneer je aan de wedstrijd deelneemt?

  • Freya

   In feite wel. Als je namelijk in de top 10 komt dan hebben we je hele verhaal nodig. Laten we zeggen dat we de top 10 in oktober gaan beoordelen (dit staat nog niet vast), dan moet jouw hele manuscript er wel in oktober zijn. Maar stel je voor dat je nu je eerste drie hoofdstukken af hebt en dat nu al op wilt sturen, dan is het natuurlijk wat anders en zou je voor de deadline het gehele verhaal nog kunnen toesturen. Maar het is wel essentieel dat het hele verhaal er is op het moment dat de top 10 wordt bekend gemaakt. Het is immers onderdeel van de prijs. Als je de winnaar bent dan willen we je verhaal ook zo snel mogelijk uitgeven en dat kan alleen als er al een verhaal is.

   • Begrijp ik goed dat als ik de eerste drie hoofdstukken, de biografie en de synopsis uiterlijk 31 augustus inlever, ik nog tot uiterlijk 30 september heb om mijn gehele manuscript op te sturen? Die paar extra weekjes zouden me wel heel goed uitkomen.

    • Hi Heleen, je mag die drie documenten tot 31 augustus inleveren. Je manuscript als je op de shortlist staat. Dan moet het natuurlijk wel af zijn! Het zou zonde zijn als je op de shortlist staat en je manuscript nog niet voltooid is..

 • Wat een leuke actie!

  Mijn verhaal is alleen 100.000 woorden. Mag je dan echt niet meedoen?

  • Freya

   Nee de grens ligt echt bij de 90.000 woorden. Er zijn meer schrijvers die een langer verhaal hebben en uit ervaring zou ik je adviseren om het verhalen te gaan nalezen en te kijken of er overbodigheden in staan. Op deze manier kun je misschien 10.000 woorden eruit halen en toch je verhaal insturen.

 • Hoi, hoe vaak mag je mee doen?

  • Natasja

   Hoi Nicole,

   Je kunt eenmaal een manuscript inleveren, dus mocht je er meerdere hebben liggen … succes met je keuze 🙂

   Groetjes, Natasja

 • Hai hai. Ik heb twee vragen.
  1. Hoe zit het met verwachtingen m.b.t. leestekens? Moet de elda-regel worden gehanteerd?
  2. Als je mee doet met de wedstrijd, zijn de rechten van het verhaal dan nog steeds van jou?
  Alvast bedankt.

 • Hey,

  Mijn verhaal valt onder het urban fantasy genre maar het fantasy gedeelte komt nog niet helemaal tot uitdrukking in het eerste deel, dit wordt veel verder uitgewerkt in het tweede deel. Mag dit?

  Alvast Bedankt 🙂

 • Hey,

  Als je een proloog hebt, moet je dit dan meesturen met de eerste drie hoofdstukken. En zo ja, moet je dat de proloog plus de eerste drie hoofdstukken of plus de eerste twee hoofdstukken?

 • Stel dat ik de deadline niet haal, word de wedstrijd volgend jaar weer gedaan?

  • Hi! Of de schrijfwedstrijd van volgend jaar dezelfde thema’s heeft, dat weten we nog niet. Dus zet nog even alles op alles en probeer je verhaal in te sturen voor de deadline. Het zou toch zonde zijn als het anders in de prullenbak verdwijnt.

 • haihai,
  is het belangrijk dat je verhaal helemaal zonder spellingsfouten is (i.v.m. dyslexie)

  alvast bedankt 🙂

  • Hi Femke, foutloos hoeft het natuurlijk nooit, want daar zijn redacteuren voor. We waarderen het wel als je je verhaal kunt laten lezen door iemand die oog heeft voor taalfouten. Zo’n proeflezer kan je natuurlijk ook inhoudelijk helpen om je verhaal te versterken. Succes!

 • Hoi,

  Ik heb een manuscript van 115.000 woorden en ik denk dat ik het eerder iets moet uitbreiden dan schrappen, dus meedoen aan de wedstrijd gaat niet lukken. Kan ik mijn manuscript dan wel naar Storm opsturen? Buiten de wedstrijd om, zeg maar, net als bij andere reguliere uitgeverijen. Of is meedoen met de wedstrijd de enige mogelijkheid?

  • Hoi Esje, op het moment gaat het aannemen van manuscripten via schrijfwedstrijden. Helaas is je huidige woordenaantal net iets te groot om mee te doen aan de schrijfwedstrijd. Maar wellicht kun je het verhaal verder uitbreiden en het in tweeën delen. Dan stuur je deel 1 in voor de schrijfwedstrijd.

 • Heehee,
  Mag je ook meer dan één manuscript opsturen voor deelname?
  Groetjes,

 • Hallo!

  Ik had een vraagje rond “Urban Fantasy”. Is het voor deze wedstrijd toegelaten om te kiezen tussen High Fantasy en Urban Fantasy?
  Er staat “Op veler verzoek een nadere uitleg over de verschillende thema’s in de Storm Publishers’ YA- & NA-schrijfwedstrijd!” (Hier staat High Fantasy tussen) maar hier staat enkel “De thema’s waaruit je kan kiezen zijn: Urban Fantasy”. Mijn verhaal is geschreven in HF, maar het is mij niet echt duidelijk of dit is toegelaten.

  Alvast bedankt!

 • Hoi,

  Ik heb net mijn manuscript af en ik denk dat het onder urban fantasy valt, zou eventueel ook new adult kunnen zijn, zeker met het thema gevangen in de wereld. Moet je bij inzenden een thema kiezen of beoordeeld de jury ook in welk genre het verhaal het best pastt?

 • Hoi,

  ik weet niet goed waar mijn verhaal thuishoort. ik twijfel tussen urban fantasy en jong adult. de twee hoofdpersonen maken een ontwikkeling door. ze zijn een kind als het verhaal begint maar volwassen op het eind. Waarom ik denk dat het bij jong adult zou passen is omdat het een zoektocht is naar wie je eigenlijk bent, en de uitdaging om authentiek te durven zijn. waarom urban fantasy omdat er een fantasiewereld naast loopt…die twee werelden ontmoeten elkaar en zijn uiteindelijk een verhaal….

  moet je een thema kiezen of oordeelt de jury waar het het best bij past?

  alvast bedankt

  • Hi Hanneke, een Urban Fantasy-verhaal kan ook zeker gericht zijn op Young Adults. In deze wedstrijd hebben we drie categorieën waar we ons op gerichten:

   – Urban Fantasy
   – YA-Thriller
   – New Adult

   Als jij een Urban Fantasy-verhaal hebt geschreven dat binnen het Young Adult-genre valt (qua leeftijd e.d.), dan valt je verhaal binnen het thema ‘Urban Fantasy’, omdat daar de nadruk op ligt. Een Young Adult-verhaal zou binnen de tweede categorie vallen als het een thriller betreft die op dat publiek is gericht. Uit jouw verhaal maak ik op dat dat niet het geval is 🙂

   Het is de bedoeling dat je bij je inzending vermeldt voor welke categorie jij jouw verhaal inzendt. Voor jou zou dat dan ‘Urban Fantasy’ zijn.

   Groetjes 🙂

 • sorry nog een vraag…

  je moet de eerste drie hoofdstukken insturen…maar mijn hoofdstukken zijn vrij kort…ik las ergens dat je de eerste 50 pagina mag insturen? is dat ook goed?

  • Hi Hanneke, natuurlijk is het helemaal geen probleem als je vragen hebt. Dat is juist goed! Ik beantwoord ze graag voor je.
   Je mag de eerste dertig pagina’s insturen. Houd je er wel rekening mee dat je op een logisch moment in het verhaal stopt?

 • Hi!
  Ik zou graag aan deze wedstrijd meedoen, want het manuscript dat ik bijna af heb, past perfect! Helaas heb ik (zonder de laatste drie hoofdstukken) al 223.000 woorden. Er moet absoluut nog geschrapt worden, maar meer dan de helft van de woorden is niet reëel, met het oog op de verhaallijnen en het plot.
  Kan ik bijv ook de helft insturen, zodat ik voldoe aan het max. aantal woorden? Met (uiteraard) een goed staand open einde?

  • Hi Esther, dat wordt inderdaad nog even schrappen. Je kunt je boek ook in tweeën of drieën delen. Dan moet je uiteraard wel nog even kritisch naar de verhaallijnen kijken, maar dan zou je wel aan het toegestane aantal woorden komen.

 • Hallo, ik heb mijn manuscript naar jullie toegezonden maar ik heb tot nu toe nog geen ontvangstbevestiging gekregen. Bij het versturen ging er iets mis met mijn computer. Ik heb een tweede poging gedaan om het te emailen maar ik ben er nu niet zeker van of het goed en wel aangekomen is. Groetjes, Julia Ester

 • Hallo, ik lees hierboven dat je 30 pagina’s mag inleveren. Dat is bij mij zeker meer dan drie hoofdstukken. Wat is dan wijsheid? 30 pagina’s inleveren of alleen de eerste drie hoofdstukken? Groetjes, Marly

  • Hi Marly, dat had betrekking op iemand die erg korte hoofdstukken had. Het is natuurlijk jammer als jouw eerste drie (korte) hoofdstukken zo’n, laten we zeggen, drie pagina’s beslaan. Dan kun je als schrijver wellicht niet alles van je laten zien. Zoals hierboven staat, wordt de shortlist bepaald op basis van de eerste drie hoofdstukken.

   Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je nu precies 30 pagina’s inlevert, want het is een maximum en geen criterium. Ga bij jezelf na of jij de eerste drie hoofdstukken voldoende vindt. Laat jij zien dat je een vaardig schrijver bent? Prima, dan mag je ook drie pagina’s inleveren, maar je kunt er ook twee hoofdstukken aan vastplakken.

   Dus nogmaals: het hóéft niet en het werkt ook niet per se in jouw voordeel om meer pagina’s aan tekst in te leveren. Het gaat om de kwaliteit. Je kunt alsnog dertig pagina’s inleveren die door de jury als niet voldoende kwalitatief worden beschouwd.

 • Is her verplicht om je manuscript in het Nederlands te schrijven?
  Of worden er ook Engelse inzendingen geaccepteerd?

  • Natasja

   Beste Simone, je verhaal dient in het Nederlands geschreven en ingestuurd te worden. Mocht je een Engelse vertaling hebben, zou dat voor de toekomstplannen (vertalen naar het Engels) alleen maar beter zijn, mocht je een auteurscontract winnen.

 • Hai, misschien een vreemde vraag; wat wordt er precies onder een thriller verstaan? In mijn verhaal komt chantage, spanning en de vraag wie of wat de oorzaak is van een zelfmoordpoging in voor, alleen geen moord, detective, rechercheurs. Is het dan toch een thriller?

  • Hi, dat is een lastige vraag en het antwoord zal per persoon verschillen. Als je googlet, zul je ongetwijfeld definities tegenkomen, maar zoals de naam al suggereert is het belangrijkste element dat het je thrillt, dat het spannend is. Wat jij beschrijft over jouw verhaal kan heel goed een thriller zijn (het gaat om een YA-thriller bij de schrijfwedstrijd) maar ook een literaire roman. Het gaat hier dus om de uitwerking! Mijn tips: zorg dat het voor jou en je publiek goed spannend is. Dit kun je onder meer toetsen door proeflezers in te schakelen. Succes!

 • Een vraag. Ik zie bovenstaand dat het een paar keer lang duurt voordat er ontvangstbevestigingen worden verstuurd. Nu begrijp ik dat de bijdrage voor 1 september betaald moet zijn.

  Zelf ga ik eind augustus op vakantie. Mijn doelstelling is om in de week van 15 tot 22 augustus in te leveren, maar daarna ben ik tot 1 september weg.
  Hoelang moet ik er ongeveer op rekenen voordat er een ontvangstbevestiging komt met instructies om de bijdrage te betalen? Dit is een formaliteit waar ik het natuurlijk niet fout op wil laten gaan.

  • Hi Sjoerd, in augustus krijgt iedereen bevestiging van deelname. We nemen jullie feedback wel mee, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat er onduidelijkheid ontstaat over het al dan niet in orde zijn van de aanmelding. Als je jouw bestanden in de week van 15 tot 22 augustus inlevert en het deelnamegeld overmaakt, dan moet het goed komen. Succes en alvast een fijne zomervakantie!

 • Mag deel 1 van een trilogie ook of hebben jullie liever een afgerond verhaal?

  • Hi Marcel, dat is helemaal geen probleem. Leuk juist en zelfs ook erg slim! Als jij met jouw eerste deel wint, dan is het voor ons zeker interessant ook jouw tweede en derde deel te lezen en wellicht uit te geven. Dus: ga ervoor! Succes en alvast een fijne zomervakantie 🙂

 • Hoi Storm Publisher,

  Leuke wedstrijd, ik heb er zin in.
  Ik heb de volgende vraag; wat als je verhaal uit meerdere delen bestaat, willen jullie dan de synopsis van deze delen ook ontvangen (dus in mijn geval 3x A4 extra) of is een vermelding in de synopsis van dit boek voldoende voor jullie (zonder informatie over de vervolgdelen)?
  Klopt het dat je je complete verhaal later in kunt sturen, of moet alles voor 1 september binnen zijn?
  Mijn boek is af, maar ik wil het nog een keer helemaal doornemen voor een laatste controle. Het is handig om vooraf te weten hoeveel tijd ik hiervoor nog heb 😉

  Alvast bedankt.

  Groetjes,

  Oli Veyn

  • Hi Oli, wat leuk om te lezen dat je er zin in hebt. Wij ook! We zijn erg benieuwd naar de inzendingen.

   Als jouw verhaal bestaat uit meerdere delen gaat jouw synopsis daar natuurlijk ook over. Dat benoem je dan ook. Zojuist is er een artikel online gekomen op onze website over het schrijven van een synopsis. Volgende week kun je een artikel met tips verwachten. Lees het artikel eens aandachtig door voordat je aan de slag gaat en dan moet het wel goed komen.

   De deadline voor alle documenten is 1 september 2015. In het artikel staat voor 1 september, dus ik zou 31 augustus 2015 23:59 uur aanhouden.

   Veel succes en plezier!

  • Hi Oli, ik moet bekennen dat mijn antwoord niet helemaal klopte. Het is toch wel zo dat je je gehele manuscript later kunt inleveren, namelijk als je op de shortlist staat. Wanneer die bekend wordt gemaakt, houd je nog van me tegoed.

   • Hoi Alex,

    Bedankt, zag het inderdaad op facebook voorbij komen. Gelukkig, pfff. Hele manuscript was nog een flinke uitdaging geweest met de vakantie. Alles is klaar, nog de laatste puntjes op de ietjes, commentaar nog eens nalezen van de proeflezers en verwerken, dan kan het worden ingestuurd. De rest ligt al bij de proeflezer dus dat geeft haar ook wat meer lucht 😉
    Succes en ik hoop natuurlijk dat ik op de shortlist kom.

    Groetjes,

    Oli Veyn

 • Goedemorgen, wat is de planning v.w.b. de beoordeling. Op wat voor termijn na de deadline kunnen we de uitslag verwachten? En is dat ineens of gefaseerd (als een soort afvalrace)?

  • Hi Caramel, uiterlijk eind december wordt de shortlist bekend gemaakt. Wanneer we de winnaar bekendmaken zullen we later nog mededelen. Succes met schrijven!

 • Moeten we eigenlijk paginanummering invoegen in ons document, of juist liever niet?

 • Hoi! Ik ben erg geïnteresseerd om mee te doen! Maar ik heb een vraagje; Ik schrijf persoonlijk liever in het Engels dan in het Nederlands. Zou het misschien in het Engels geschreven mogen worden? Of moet het verplicht in Nederlands?

  • Hi Ira, alle inzendingen moeten inderdaad in het Nederlands. Is het een optie te schrijven in het Engels en je verhaal dan te vertalen naar het Nederlands?

 • Hallo! Ik had ook nog een vraag. Ik heb dyslexie, laat alles wel zoveel mogelijk nalezen, maar er is een grotere kans op taalfouten. Is dit een heel groot probleem? ^^

  • Hi Carina, natuurlijk kun je er niets aan doen dat je dyslexie hebt. In elk manuscript zitten ook wel taalfouten. Het is dus zeker geen probleem, wel is het fijn als je jouw manuscript laat nalezen door iemand die sterk is in schriftelijke communicatie. Succes met schrijven!

 • Hey!
  Ik heb enkele vragen 🙂
  Ik heb gelezen dat je maximaal de eerste dertig pagina’s mag insturen (naast de drie andere documenten.) Zou je daar een aantal woorden op kunnen plakken?
  En voor de duidelijkheid, de synopsis hoeft enkel over het eerste deel te gaan, en niet over het tweede?
  En als laatste, is het toegestaan om aan deze wedstrijd deel te nemen, en je manuscript tegelijkertijd ook naar andere uitgevers te sturen?
  Leuke wedstrijd!

  • Hi Lisa, het gaat om de eerste drie hoofdstukken. Zoals ik eerder op iemand anders’ vraag antwoordde werkt het niet per se in jouw voordeel als je de eerste 30 pagina’s inlevert. Dit werkt in jouw voordeel als je hoofdstukken bijzonder kort zijn. Dat is in een boek geen probleem natuurlijk, maar bij je inzending kun je dan wellicht niet helemaal laten zien wat je in je mars hebt. Dat is zonde. Daarom zei ik dat de eerste dertig pagina’s ook prima is, maar kwaliteit gaat boven kwantiteit. Heeft het een voordeel om meer in te leveren? Is het nodig om het verhaal beter over te brengen of wordt het juist teveel? Je merkt het al: er is een aantal kritische vragen dat je jezelf moet stellen. We spreken hier specifiek over maximaal dertig pagina’s en niet aantal woorden, alles na dertig pagina’s wordt niet nagekeken. Mocht je het dus écht heel erg nodig vinden om dertig pagina’s in te leveren, houd hier dan rekening mee.

   De synopsis gaat over het hele verhaal, zoals in ons artikel wordt uitgelegd. Spoilers inbegrepen!

   Het is niet toegestaan je manuscript naar andere uitgevers te sturen als je meedoet aan onze schrijfwedstrijd. Mocht je het ingestuurd hebben en je wint niet, dan staat je nadat de schrijfwedstrijd afgerond is vrij om te doen met je manuscript wat je wilt.

 • Er staat dat het verhaal niet uitgegeven mag zijn bij een uitgever. Mag je ook een verhaal inzenden dat al gepubliceerd is via self-publishing?

  • Hi Herma, een verhaal dat via self publishing is gepubliceerd mag je niet insturen voor onze schrijfwedstrijd.

   • Ik reageer even op je antwoord omdat me opviel dat Freya eerder het volgende heeft geantwoord bij iemand:
    “Als je jouw verhaal bij een selfpublisher hebt uitgegeven, dan mag dat wel ingestuurd worden. Als het verhaal bij een andere uitgeverij is gepubliceerd dan niet. Essentieel is dat jij alle rechten van het boek nog steeds bezit.”

    • Hi Miranda, we nemen dit puntje mee naar een volgende schrijfwedstrijd waar we alles beter gaan vastleggen in een reglement, dus bedankt dat je dit met me deelde :). De regel zoals de uitgever hem mij heeft doorgegeven is dat dit niet mag, maar als eerder al is gezegd door de vorige stagiair dat het wel mag, dan houden we ons daar nu aan.

 • Wordt er per genre een manuscript gekozen of uit alle inzendingen alle drie de genres?

  • Hi Miranda, dat ligt aan de kwaliteit van de manuscripten. We geven sowieso één manuscript uit. Als we vinden dat binnen alle drie de genres een manuscript is ingezonden dat kwalitatief goed is, dan geven we er drie uit.

 • Hoi! Misschien een ietwat vreemde vraag, maar ik zou graag willen weten waarom er inschrijfkosten verbonden zijn aan de wedstrijd.

 • Hoi!

  Mijn eerste drie hoofdstukken zijn bij elkaar zeven pagina’s (Times New Roman-12), omdat sommige hoofdstukken bij mij heel kort zijn.
  Wat is jullie verwachting qua pagina’s bij de eerste drie hoofdstukken? Misschien dat ik i.p.v. hoofdstukken dan pagina’s kan insturen.

  Groetjes,
  Sophienne Bos

  • O! Sorry, ik had even door de andere vragen heen moeten lezen. Ik zie dat je meer mag insturen dan de eerste drie hoofdstukken, tot een max van dertig pagina’s 😉
   Doe ik dat!

   • Hi Sophienne, dat klopt maar je moet zoals gezegd wel kritisch naar je werk kijken en je afvragen of (in jouw geval) afbreken bij zeven pagina’s niet juist gunstiger is. Ook de juryleden wil je geboeid houden en achterlaten met het gevoel ‘Ik wil meer lezen’.

 • Drie vragen:
  1) In de voorwaarden staat dat het verhaal als doc of .docx. moet worden ingeleverd.
  En in de FAQ wordt geadviseerd om als pdf op te slaan.
  Maar welke documenten willen jullie dan als .pdf ontvangen en welke als .doc/docx?
  2) Ik las hier ergens in de vragen ook al dat in plaats van de eerste 3 hoofdstukken, ook de eerste 30 pagina’s mogen worden ingestuurd. Geldt dit voor iedereen? Zelf zou ik nl graag t/m hoofdstuk 5 willen insturen. Ik kom dan uit op 28 pagina’s.
  3) Binnen hoeveel werkdagen na ontvangst sturen jullie de betalingsgegevens? Vanaf 27 augustus ben ik op vakantie en ik wil voor mezelf weten wanneer ik dan uiterlijk mijn manuscript zou moeten insturen, om voor mijn vakantie ook het bedrag tijdig te kunnen overmaken.

  • Hi Nathalie, sla je bestanden maar op als .doc of .docx. Mochten wij .pdf toch fijner vinden, dan converteren we de bestanden zelf wel naar .pdf. Als jij denkt dat het verstandiger is je verhaal af te breken na de eerste vijf hoofdstukken, dan mag dat zoals gezegd ook. Iedereen die meedoet krijgt in augustus een e-mail met de betalingsgegevens, dus als jij dan je verhaal instuurt, krijg je er gelijk een.

 • Nu net weer allerlei antwoorden op de vragen gelezen. Ik wil even zeggen dat ik het best spannend, boeiend en een kick vind!
  Ben met de laatste lootjes bezig, het aantal woorden gaat zeker goed komen, maandag stuur ik iemand mijn eerste dertig pagina’s en synopsis toe en proeflezers zijn ook al bezig, dus……
  Wanneer (welke week) kan ik mijn manuscript het beste insturen, zodat ik niet te laat ben met het inschrijfgeld en i.v.m. vakantietijd?

  • Hi! Wat leuk dat je zo enthousiast bent. Het is begrijpelijk dat je het ook wel spannend vindt hoor. En wat goed dat je je verhaal laat proeflezen! Mijn advies voor het insturen: stuur het z.s.m. in als je het af hebt. 🙂

 • Goeiemorgen,

  Jeetje, zes uur is inderdaad vroeg haha.

  Klein vraagje; moet ik vermelden in welk genre ik denk dat het boek hoort? Zo ja, waar?

  Zelf twijfel ik nogal over in welk hokje het thuis hoort, young- of new adult. Misschien is het zelfs net iets te ‘volwassen’ maar dat hoor ik dan vanzelf wel.

  Het ligt nu bij vier proeflezers, hoop dat ik nog op tijd klaar ben.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Groeten,

  Gladys Lake

  • Hi Gladys, het verschil is hier erg makkelijk te maken, aangezien het hier bij een young adult om een thriller gaat en een new adult om een roman. Misschien kan dat je over de streep helpen, naast de kenmerken van een YA en NA.

 • Ik zag dat het boek ook bij een serie mag horen, maar dat je bij de synopsis ook de andere delen moet beschrijven. Nu ben ik nogal een ‘losse’ schrijver, en schrijf veel vanuit mijn eigen fantasie ‘on the spot’. Is het erg als ik het hele plot nog niet weet?

  • Hi Elke, het boek mag zeker een eerste deel van een serie zijn! Ik denk dat je wellicht verkeerd gelezen hebt – dat kan gewoon – want in mijn antwoord ging het over een verhaal dat uit meerdere delen bestond, maar nog wél één manuscript was. Als jij een serie schrijft en deel een instuurt, dan gaat je synopsis enkel over deel een. Als jij de wedstrijd wint en daarmee een auteurscontract krijgt bij ons, dan kun je een synopsis over de hele serie schrijven om de uitgever ervan te overtuigen ook de andere delen uit te geven.

 • Hallo,

  Super leuke wedstrijd! Moet ik vermelden bij de synopsis of het om een YA of NA gaat? Of delen jullie ze zelf in categorieën in?

  Ik en mijn duo schrijver doen zekers mee!

  M.v.g Tessa.

 • Goede dag Storm Publisher,

  Momenteel heb ik mijn manuscript af. Mijn boek bestaat uit drie, mogelijk vier, delen. Ik vroeg mij dus af of ik in de synopsis over alle drie delen evenveel moet schrijven of deel één uitgebreider mag beschrijven, terwijl ik de andere twee delen in bijvoorbeeld vijftig woorden beschrijf.

  Nog een vraag. Ik twijfel ook over mijn biografie. Volgens de regels moet ik mezelf beschrijven, maar wordt er ook om anonimiteit gevraagd. Moet ik mijn biografie in een ik-perspectief schrijven?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Vriendelijke groeten,

  Aaliyah

  • Hi Aaliyah, hoe veel woorden je gebruikt bij het beschrijven van de delen is geheel up to you. Het gaat erom dat je aan de eisen van een synopsis voldoet. Heb je ons artikel over wat een synopsis is al gelezen? En die met tips voor het schrijven van een synopsis?

   Je biografie schrijf je in derde persoonsvorm, dus hij/zij. Beoordeling is inderdaad anoniem, de juryleden krijgen de biografieën niet te zien voor en tijdens de beoordeling.

   • Misschien is het mijn juridische achtergrond, maar ik probeer even wat dingen helder te krijgen. Soms verwarren de vragen en antwoorden mij juist.

    Wat wordt als leidend gezien voor de spelregels? Mijns inziens de bovenstaande aankondiging, aangevuld met de algemene voorwaarden en de criteria voor de verschillende genres, waarbij de FAQ vervolgens wordt gepresenteerd als een document waarop vertrouwd kan worden.

    Dus niet om vervelend te zijn of zo, maar gewoon om het voor mezelf duidelijk te hebben. Mensen besteden vele, vele uren aan hun verhaal. Het zou vervelend zijn als er om een of andere onduidelijkheid al vooraf een diskwalificatie zou volgen.

    Voorbeelden
    Je biografie schrijf je in derde persoonsvorm, dus hij/zij.
    Het is dat ik het nu toevallig lees, maar dit staat toch niet in de algemene voorwaarden?
    Sterker nog, de FAQ stelt: In feite is de biografie volledig zelf in te vullen.
    (Plus, het lijkt me ook raar om een bio over mezelf in derde persoon te schrijven, maar daar kan ik me wel over heen zetten 🙂 )

    Ook dit lijkt tegenstrijdig te zijn met de laatste zin van de FAQ Als jij een serie schrijft en deel een instuurt, dan gaat je synopsis enkel over deel een.

    • Beste Sjoerd, het is gangbaar dat bio’s worden geschreven in de derde persoon, dus dat houden we aan. Een synopsis gaat over een boek en niet over een serie boeken. Dan krijg je een serie synopsissen en wellicht kan de auteur ervoor kiezen één synopsis te schrijven voor de hele serie. Hier wordt dat niet gevraagd of geaccepteerd, want als je wint met een eerste deel uit een serie, dan krijg je een contract voor dát boek, niet voor de hele serie.

     • Prima. Ik schrijf zelf overigens een losstaand verhaal 🙂

      Wat ik vooral bedoelde met mijn bericht is dat sommige antwoorden hier soms als een verrassing komen ten opzichte van de officiële regels.

 • Hoi Storm Pulisher,
  Ik heb nog een vraag over de synopsis. Ik lees dat je maar maximaal 1 A4tje mag schrijven. Is dat niet te weinig als ik het verhaal, personages, en een toelichting op het boekstructuur moet geven op een fantasy-boek?

  • Hi Aaliyah, het wordt beknopt maar het is zeker niet onmogelijk. Een uitgeverij krijgt vaak veel manuscripten toegestuurd en neemt zelden de tijd alles te lezen. Houd dus in je achterhoofd dat hoe beknopter je synopsis is, des te minder het te lezen is. Zie het als een goede oefening.

 • Ik ben bezig aan een boek maar helaas valt het niet onder de genres. Jammer, had graag meegedaan.

 • Hoi hoi, ik probeer een account aan te maken op young-adults.nl, maar het lukt niet. Zowel in Firefox als in IE krijg ik een pop-upje dat leeg blijft en vervolgens gebeurt er niets. Zowel wanneer ik via Facebook probeer in te loggen als wanneer ik een los account probeer aan te maken. Op pc en smartphone (android) hetzelfde resultaat. Is de site een beetje stuk of doe ik iets verkeerd?

 • Zojuist op de verzendknop van mijn mail gedrukt. Niets meer aan te veranderen.
  Geeft ook wel wat rust na een halfjaar bezig zijn. 🙂

  • Ik was benieuwd of alles goed is ontvangen. Vorige week verstuurd en nog niets gehoord. Ik ben over een paar dagen weg en dan niet meer voor 1 september terug.
   Het zou fijn zijn als ik voor die tijd een ontvangstbevestiging zou kunnen ontvangen en instructies op welke rekening en met welk kenmerk de 10 euro te betalen.

   Alvast dank 🙂

 • Is de tab van 0,4 een harde eis? het lukt mij namelijk niet dit aan te passen zonder dat de hele kolom verspringt

  • Hi Kelly, dan heb je je tekst waarschijnlijk als één alinea geschreven. Dit kun je aanpassen door aan het einde van een alinea te gaan staan en op enter te drukken, dan maakt Word er een nieuwe alinea van. Dit doe je dan bij elke alinea en dan kun je (als het goed is) zonder probleem tabs gebruiken. Succes! ^^

 • Hi!
  Zoals jullie al aangegeven hebben moet het verhaal geschreven zijn in het Nederlands. Mijn vraag is, mogen gesproken zinnen in gesprekken die zich in Engeland/Ierland bevinden wel geschreven worden in het Engels, om het realistisch te houden?
  Alvast bedankt!

 • Hallo!
  Super leuke wedstrijd! Alleen jammer dat ik hem nu pas tegenkom.
  Ik heb meerdere boeken geschreven, alleen vallen ze niet onder de bovenstaande genres. En ik heb ook geen tijd om voor 31 augustus nog een nieuw boek te schrijven…
  Maar, ik heb gelezen dat jullie elk jaar zo’n wedstrijd houden. Zijn de thema’s van volgend jaar al bekend? Dan kan ik nu alvast beginnen met schrijven, want ik wil ontzettend graag met een nieuw boek beginnen en meedoen aan zo’n wedstrijd :-).

  xx Lola

  • Hi Lola, wat jammer! We organiseren inderdaad ieder jaar een schrijfwedstrijd. De thema’s van volgend jaar zijn nog niet bekend, maar zullen uiteraard binnen de YA- en NA-genres vallen. Welke subgenres zullen we nog bekendmaken. 🙂

 • Net op de knop verzenden gedrukt. ben benieuwd wanneer we het eerste gedeelte over de uitslag te horen krijgen?
  Succes met beoordelen en jureren!

 • Ingezonden! Wat spannend zeg!

 • Voor mijn verhaal heb ik aardig wat research gedaan. Er zijn diverse webartikelen, video’s en boeken die mijn verhaal hebben beïnvloed. Moet ik deze opgeven in een bronvermelding? Of is dat bij fictie niet van toepassing?

 • Ik heb mij een paar dagen geleden aangemeld op young-adults.nl, maar nog geen bevestiging gekregen. Hoe lang duurt het ongeveer voor je bericht krijgt?

 • Hoi! Moet ik gewoon alleen in de mail de bestanden zetten? Of moet ik nog iets in de mail zeggen (zoals persoonsgegevens?)

 • Beste,

  Vorige week op young-adults aangemeld, gisteren nog eens ingelogd, dit lukte maar een bevestiging heb ik (nog) niet ontvangen?
  Ook had ik gisteren mijn boek en de rest van de documenten ingezonden. Uit de vragen die hier langskomen kan ik opmaken dat er enige tijd overheen gaat voordat alle bevestigingen worden verstuurd, klopt dat? (is ook wel logisch als er zoveel inzendingen binnen komen)
  Ik ben altijd bang dat er iets mis gaat, hoop dat alles in goede orde is ontvangen :).

  Liefs,
  Gladys

 • Hai,

  Mijn verhaal is een mengeling van Urban Fantasy en YA Thriller, binnen de zinsnede Gevangen in de wereld. Nu las ik dat juryleden gespecialiseerd zijn in één categorie/thema en zich buigen over manuscripten binnen dat thema. Hoe gaat dit met mijn manuscript/manuscripten die binnen meerdere thema’s passen?
  Ik las namelijk dat het verhaal binnen tenminste één van de onderstaande thema’s moet passen.

  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook