IMG_9351Een summer camp voor liefhebbers van young adultboeken. Het was een droom die al jaren in het creatieve brein van uitgever Natasja Storm zat voordat het onlangs realiteit werd. Het eerste YA Summer Camp in Nederland vol workshops, funactiviteiten en ook schrijftijd om te werken aan een kort verhaal dat gepubliceerd wordt in een thuisgestuurde YA Summer Camp-bundel. Hoe cool!

Hoe het Camp tot stand kwam

Een summer camp is natuurlijk een (erg leuk) Amerikaans concept. Dat vond Natasja ook en het zette haar aan het denken over het importeren ervan naar ons kikkerlandje. Haar summer camp wilde ze richten op liefhebbers van young adultboeken. Dat er nog niet zo’n kamp bestond in Nederland was voor Natasja reden te meer om het uit te voeren, zodra het voor haar mogelijk was. Het was voor haar het kamp waar zíj als young adult naartoe had gewild, dus besloot ze het met behulp van stagiaire Freya te realiseren. Zo goed als een creatieveling het kon, bracht ze haar droom over op Freya die deze verder uitwerkte en realiseerde. Daar willen we haar natuurlijk voor bedanken, dus: Freya, bedankt!

Nog voordat het YA Summer Camp plaatsvond, kwam Freya’s stageperiode ten einde. De laatste puntjes op de i werden gedaan door Natasja en de nieuwe stagiair Alex. Om persoonlijke redenen kon Freya niet mee naar het camp – jammer! – maar gelukkig wilde auteur Marijke F. Jansen haar vervangen. Al met al bestond de leiding dus uit vier personen…

Hoe het Camp verliepIMG_9298

…en dat hebben we geweten, want we hebben de benen uit ons lijf gelopen. Hele dagen eten voorbereiden voor wat de cursisten later zouden noemen ‘Het beste kampeten ooit!’ Inmiddels snappen we waarom het eten op een kamp meestal wat karig is. En waarom de kampleden aan het werk worden gezet om hun steentje bij te dragen. Maar hé, dat klungelige had ook wel wat!

Omdat lachen gezond is, willen we jullie niet onthouden wat er allemaal mis ging. Een lijstje:

 • De beloofde WiFi-verbinding in de villa liet te wensen over, zodat hele hordes cursisten regelmatig naar ‘het WiFi-punt‘ (de receptie) trokken…
 • … waar je dan weer níét kon bellen.
 • De afzuigkap werkte niet helemaal mee, zodat de rookmelders zeker zes keer zijn afgegaan – al dan niet achter elkaar. Ouch!
 • Maar ook de koeien konden er wat van: als de rookmelders niet afgingen werden we getrakteerd op hard en een beetje gek geloei van onze koeiige buren. Meeeuuuhhh!
 • Afbakbroodjes werden enkel gaar op 250°C… in plaats van …°C.
 • Met twee badkamers op 28 personen was douchen als het spelen van een potje tetris voor gevorderden.
 • Het kamp was enorm populair onder de wespen! Wij vonden de ongenode gasten iets minder leuk. Gelukkig hadden we Alex de Wespenmepper die een heus Wespenkerkhof aanlegde en daarbij eeuwig Slechte Karma heeft opgelopen. (Te beginnen met een telefoon die crashte.)
 • Lisette Jonkman verdwaalde in Duitsland, zodat ze anderhalf uur later pas kon beginnen met haar workshop.

Natuurlijk ging er ook een hoop goed. Wederom een lijstje:

 • Het klikte goed met elkaar, zodat er een leuke groep ontstond waarin vriendschappen zijn geboren.
 • De omgeving was prachtig en inspirerend!
 • Er was een awesome leesboom, waarin boeken zijn verslonden. (Niet echt dan – my god, dat doe je boeken niet aan.)
 • De vuurkorf en marshmallows zorgden voor het ultieme Summer Camp-gevoel.
 • De bonte avond was even gênant als hilarisch, dus geslaagd.
 • NTL-stapels zijn aangevuld met boeken en merchandise uit onze Storm Shop met onze boeken en artikelen van de YA Shop.

IMG_9324Hoe anderen het kamp hebben ervaren

Enkele reacties van bezoekers van het allerleukste YA Summer Camp:

Dit was het beste kamp ooit. Ik wil volgend jaar weer.’ – Femke Hendriks, Schrijfsels van Femke

‘Ik vind dit kamp echt een aanrader voor iedereen die van boeken en schrijven houdt. Ik vond het zo leuk dat we veel vrijheid hadden en gezellig konden kletsen over onze favoriete boeken.’ – Audrey Van den Bogaerde, Confession of a Book Nerd

De sfeer was super, de mensen waren geweldig. Elk moment was het 1000% waard en ik zou het zeker niet hebben willen missen. Nieuwe contacten en vriendinnen zijn gemaakt en er zijn al plannen voor volgend jaar en een reünie.’ – Femke van de Griendt, Femke Leest

‘Zoals je waarschijnlijk wel weet, heb ik de concentratieboog van een strontvlieg in een verstopt riool, en wat ook niet echt meehielp was dat Alex achter mij constant met veel bravoure de binnenvallende wespen aan het doodslaan was. Wat wel enorm hielp, was de leuke en enthousiaste groep. Allemaal schrijvers die bruisten van inspiratie en me regelmatig aan het lachen maakten. Jongensch, ik heb genoten.’ – chicklitkoningin Lisette Jonkmans verdwaalverhaal.

Het aaaaaallerleukste onderdeel van de maand juli: het YA Summer Camp, georganiseerd door Storm Publishers! … Het was een superleuke middag en ik heb heel leuke mensen ontmoet!’ – auteur Chinouk Thijssen in haar juli-PLOG.

 

 

 

6 reacties op Terugblik op ons YA Summer Camp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook