Hitte-3d-kleinMet het uitkomen van het Nederlandse New Adult debuut volgende maand van Lis Lucassen, komt de vraag logisch genoeg voorbij: ‘Wat is New Adult?’ Vandaar deze korte introductie over het genre!

Het New Adult genre is een nieuwe Engelse benaming voor een categorie boeken, die geschreven zijn voor 16- tot 30-jarigen. De categorie is ontstaan om het keuzegemak van de lezer te vergroten. New Adult is de opvolger van het Young Adult genre, dat beter bekend is in Nederland. Waar de hoofdpersonages in Young Adult boeken nog een tiener zijn en net zijn begonnen met de ontwikkeling van kind tot volwassene, zijn de hoofdpersonages in New Adult alweer veel verder. New Adult hoofdpersonages zijn meestal tussen de 18 en 25 jaar oud en zijn actief bezig met het indelen van hun leven. Vaak zijn ze al student, wonen niet meer thuis en hun eerste keer is allang voorbij. New Adult personages weten al iets van de wereld en hoeven lang niet meer alles te ontdekken. Zij hebben het stuk levenservaring dat Young Adults nog missen. Het zorgt ervoor dat de boeken een vrijer verhaal vertellen. Over seks kan gewoon gesproken worden en over de toekomst nadenken is een zorg van alle dag. Natuurlijk gaat het leven van een New Adult niet altijd van een leien dakje. Net zoals in Young Adult boeken en boeken uit elk genre loopt het hoofdpersonage tegen een probleem aan. Maar deze problemen zijn een stuk volwassener en gebaseerd op meer levenservaring dan de problemen van een Young Adult.

De volgende vraag die vaak gesteld wordt is: ‘Is New Adult wel een nieuw genre?’ Strikt gezien niet. Er zijn natuurlijk al boeken voor de leeftijdscategorie New Adult geschreven. Ditzelfde geldt voor Young Adult, een genre dat al bestond voordat het zijn naam kreeg. Waarom wordt het dan wel gepromoot als een nieuw genre? Dit heeft voornamelijk met het lezersgemak te maken. Door een leeftijdsindicatie aan boeken vast te hangen, is het veel makkelijker om een boek te vinden dat bij jou past. Als jij 19 jaar oud en student bent, kun jij je makkelijk identificeren met een New Adult personage. Het is dan ook fijn dat je niet eerst moet gaan zoeken in het grote aanbod boeken voor volwassenen, maar dat er al een selectie voor je is gemaakt op grond van je eigen interesses. Op deze wijze is ook het Young Adult genre ontstaan. Het genre vult daarnaast een gat dat is ontstaan voor oudere lezers van het Young Adult genre die geïnteresseerd zijn in boeken uit het grensgebied Young Adult – Volwassenen. Net zoals in het Young Adult genre, bestaan er allemaal verschillende subgenres onder de New Adult boeken, zoals fantasy, chicklit en horror.

Welke New Adult boeken bestaan er al? Op de Nederlandse markt is er – voor zover wij weten – nog geen enkel boek gepubliceerd van een Nederlandse schrijver onder het genre New Adult*. Hitte van Lis Lucassen is hoogstwaarschijnlijk een van de eerste “Nederlandse” New Adults. Op de internationale markt zijn de bekendste titels: Beautiful Disaster van Jamie McGuire, Hopeless en Slammed van Colleen Hoover en Stay with me van J. Lynn. Voor een overzicht van Engelse New Adult boeken zou je eens kunnen kijken op www.goodreads.com/genres/new-adult.  Hitte van Lis Lucassen komt naar verwachting op 14 februari uit.

Storm Publishers stelt zichzelf als doel om Nederlandse Young Adult en New Adult schrijvers te vertegenwoordigen. Hoewel er in Nederland veel Young Adult boeken verschijnen, valt op dat boeken vaak van buitenlandse schrijvers zijn. Denk maar eens aan de boeken van Stephanie Meyer, Lauren Kate en Suzanne Collins. Aangezien er in Nederland genoeg getalenteerde schrijvers zijn, zoekt Storm Publishers specifiek naar Nederlands schrijftalent. Hetzelfde geldt voor de New Adult auteurs. Storm Publishers wil inspelen op dit nieuwe genre en Nederlands schrijftalent motiveren om voor Young en New Adults te gaan schrijven.

*[Update – voor de duidelijkheid] Het label New Adult wordt aan boeken gegeven die aan de genoemde criteria voldoen en zodoende ook onder dit label op de markt worden gebracht. Het kan dus zo zijn dat een boek aan de criteria voldoet, maar niet de marketingstrategie heeft gebruikt om het op deze wijze op de markt te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
* is verplicht
Bezoek de Young Adult Shop
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook